Regenerarea pădurii până în 15 aprilie
A demarat o nouă campanie de plantări de arbori în cadrul Lunii Pădurii.
Articol editat de dan.izvoreanu, 16 martie 2015, 07:00 / actualizat: 16 martie 2015, 15:27
Direcţia Silvică din Cluj îşi propune să regenereze suprafeţe mari de arbuşti în cadrul acestei acţiuni. Şi în judeţul Sălaj elevii mai multor școli au început o campanie locală de plantare a câtorva sute de puieţi pe terenuri de stat degradate.
Arbuştii au fost asigurați gratuit de către primăriile din judeţ iar campania se derulează în paralel cu acţiunile silvicutorilor.
În ultimii 20 de ani s-au taiat ilegal peste 300.000 ha de pădure, cauzând prejudicii de 5 miliarde de euro. Potrivit unui studiu realizat de Greenpeace, în România se taie peste 3 ha de pădure în fiecare oră.
Despre campania de regenerare a pădurilor vom vorbi luni, 16 martie, la Subiectul Zilei .
Redacţia
…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Satu-Mare
O mică livadă de pomi fructiferi va fi amenajată pentru persoanele de la Căminul de Bătrâni din Satu-Mare, la iniţiativa Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Directoarea Elisabeta Bekesy afirmă :
„Plantarea puieţilor, care vor fi cumpăraţi de cei 37 de angajaţi ai APM, va avea loc în cadrul campaniei de primăvară. Angajaţii APM Satu Mare vor participa şi la plantările ce vor avea loc în cadrul Lunii Pădurii, Direcţia Silvică urmând să asigure puieţii pentru o suprafaţă de aproximativ două hectare din zona denumită Păşunea Mare.” (Elisabeta Bekesy, director APM Satu-Mare)
Anul trecut, în cadrul campaniei de împădurire de primăvară, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi a 21 de unităţi administrativ-teritoriale, Agenţia pentru Protecţia Mediului din Satu Mare a plantat peste 200.000 de puieţi pe amplasamentele fostelor depozite de deşeuri din mediul rural.
Stela Tudor
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Sălaj
Silvicultorii sălăjeni au iniţiat şi în acest an o nouă campanie de plantări de puieţi în zonele cu terenuri degradate sau afectate de alunecări de teren. În localităţile afectate de instabilitatea terenului vor fi plantaţi nuci, despre care se crede ca au rădăcinile cu rol de stabilizare a suprafeţelor afectate. În campanie vor fi implicaţi liceeni şi voluntari, dar şi silvicultori, materialul săditor urmând sa fie asigurat din pepinierele locale.
Adrian Lungu
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Bistrița Năsăud
Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud va împăduri în acest an 21,6 ha de teren, dintre care 10,5 ha pe suprafeţe administrate de stat, la care se adaugă alte 36,7 ha de pădure pe care sunt urmărite regenerările naturale.
Direcţia bistriţeană, care are în proprietate un număr de 4 pepiniere de puieţi de foioase sau conifere, va utiliza pentru acţiunile de împădurire pe care le va desfăşura peste 116 mii de puieţi şi va furniza direcţiilor silvice din judeţele Satu-Mare, Maramureş şi Alba alţi 523 mii de puieţi.
Din păcate, unul dintre programele anuale de împăduriri desfăşurate timp de câţiva ani de această direcţie silvică în zonele cu suprafeţe degradate din judeţ a fost stopat din lipsă de fonduri:
Am reuşit prin acel program să împădurim în jur de 80 de hectare, iar acele păduri sunt în fază terminală de dezvoltare, având în jur de 5 – 6 ani. Noi am vrea să continuăm, însă achiziţia de terenuri degradate, depinde de banii alocaţi de guvern pentru aceasta, iar în ultimii ani nu s-au mai alocat fonduri pentru cumpărarea de astfel de terenuri. În schimb, sperăm să se demareze în acest an programul cu perdele de protecţie, care este foarte bun şi care va consuma mulţi puieţi (Gheorghe Ivan, dir DS BN).
O altă acţiune care se soldează cu plantări, de arbori ornamentali, de această dată, este iniţiată de Agenţia de Protecţia Mediului, care condiţionează acordarea de autorizaţii pentru construirea de depozite, de împrejmuirea acestora cu astfel de copaci. Până acum, în judeţul Bistriţa-Năsăud au fost consemnate două asemenea cazuri.
Florin Săsărman