Aditivii alimentari pe locul 4 la cauzele mortalităţii
Majoritatea alimentelor din magazine conţin aditivi alimentari care reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră, spun specialiştii.
Articol editat de , 17 martie 2015, 16:04
Pe măsură de mâncatul sănătos ajunge să le fure tot mai mulţi bani din buzunare, oamenii aleg să mănânce alimente mai ieftine, care sunt însă pline de binecunoscutele E-uri. Aceşti aditivi sunt incluşi în alimente pentru că îmbunătăţesc considerabil gustul alimentelor şi culoarea acestora, neavând însă vreo valoare nutritivă. Gabriela Chealda, medic, spune că oamenii trebuie să înveţe să citească etichetele alimentelor pe care le consumă şi să facă diferenţa dintre aditivii buni şi cei nocivi.
Sunt euri bune care se pun în alimente şi nu sunt împotriva sănătăţii, dar multe se pun aiurea, ca să dea gust bun şi să atragă consumatorul. E vorba de vânzare şi ca să atragă trebuie să te atragă cu gustul. Dar trebuie citit cu atenţie, trebuie studiată lista şi oamenii trebuie să se înveţe să citească ce scrie pe înveliş. Eu sunt adepta mâncării sănătoase. Cu cât manânci mai simplu şi ai un echilibru, cu atât mai bine. (Gabriela Chealda, medic)
Oamenii spun că e destul de greu să mai consume ceva 100% natural, dar că încearcă să se ferească de E-uri cât pot de mult.
Mă feresc în general. Nu prea cumpăr alimente cu E-uri.
Destul de rar, dar da, se întâmplă să mă mai şi uit. Mă cam feresc de euri, dar în zilele noastre se întâmplă destul de rar să mai găseşti ceva sănătos.
Mâncaţi carne de pui. Puiul acela este o bombă, crescut cu hormoni, în două luni devine găină. O bucată de slănină de porc crescut fără nutrienţi dinăştia moderni este mai sănătos. Ia o salată dinasta care nici nu a văzut pământul care e mai periculoasă decât pieptul de pui şi slănina la un loc. Şi atunci nu mă întrebaţi de ce consum alimente cu E-uri. Eu îmi asum, pentru că ori nu pot să mănânc altceva, ori nu îmi permit.
Aditivii chimici sunt pe locul patru la cauzele mortalităţii din întreaga lume, după abuzul de droguri, medicamente şi după accidente, conform studiilor efectuate în ultimii zece ani de cercetători din Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. Cu toate că oamenii admit faptul că mâncarea din magazine nu e întotdeauna sănătoasă, potrivit Oficiului pentru Protecţia Consumatorului, la Sibiu nu a fost depusă nicio reclamaţie în acest sens în ultimii doi ani de zile.
Cristian Florea