Ascultă Radio România Cluj Live

Aditivii alimentari pe locul 4 la cauzele mortalităţii

Majoritatea alimentelor din magazine conţin aditivi alimentari care reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră, spun specialiştii.

Aditivii alimentari pe locul 4 la cauzele mortalităţii

Articol editat de , 17 martie 2015, 16:04

Pe măsură de mâncatul sănătos ajunge să le fure tot mai mulţi bani din buzunare, oamenii aleg să mănânce alimente mai ieftine, care sunt însă pline de binecunoscutele E-uri. Aceşti aditivi sunt incluşi în alimente pentru că îmbunătăţesc considerabil gustul alimentelor şi culoarea acestora, neavând însă vreo valoare nutritivă. Gabriela Chealda, medic, spune că oamenii trebuie să înveţe să citească etichetele alimentelor pe care le consumă şi să facă diferenţa dintre aditivii buni şi cei nocivi.

Sunt euri bune care se pun în alimente şi nu sunt împotriva sănătăţii, dar multe se pun aiurea, ca să dea gust bun şi să atragă consumatorul. E vorba de vânzare şi ca să atragă trebuie să te atragă cu gustul. Dar trebuie citit cu atenţie, trebuie studiată lista şi oamenii trebuie să se înveţe să citească ce scrie pe înveliş. Eu sunt adepta mâncării sănătoase. Cu cât manânci mai simplu şi ai un echilibru, cu atât mai bine. (Gabriela Chealda, medic)

Oamenii spun că e destul de greu să mai consume ceva 100% natural, dar că încearcă să se ferească de E-uri cât pot de mult.

Mă feresc în general. Nu prea cumpăr alimente cu E-uri.

Destul de rar, dar da, se întâmplă să mă mai şi uit. Mă cam feresc de euri, dar în zilele noastre se întâmplă destul de rar să mai găseşti ceva sănătos.

Mâncaţi carne de pui. Puiul acela este o bombă, crescut cu hormoni, în două luni devine găină. O bucată de slănină de porc crescut fără nutrienţi dinăştia moderni este mai sănătos. Ia o salată dinasta care nici nu a văzut pământul care e mai periculoasă decât pieptul de pui şi slănina la un loc. Şi atunci nu mă întrebaţi de ce consum alimente cu E-uri. Eu îmi asum, pentru că ori nu pot să mănânc altceva, ori nu îmi permit.

Aditivii chimici sunt pe locul patru la cauzele mortalităţii din întreaga lume, după abuzul de droguri, medicamente şi după accidente, conform studiilor efectuate în ultimii zece ani de cercetători din Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. Cu toate că oamenii admit faptul că mâncarea din magazine nu e întotdeauna sănătoasă, potrivit Oficiului pentru Protecţia Consumatorului, la Sibiu nu a fost depusă nicio reclamaţie în acest sens în ultimii doi ani de zile.

 

 

Cristian Florea

Beneficiile consumului regulat de ouă
Diverse joi, 20 februarie 2025, 12:00

Beneficiile consumului regulat de ouă

Conform unui nou studiu, consumul regulat de ouă ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare în rândul...

Beneficiile consumului regulat de ouă
S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran
Diverse joi, 20 februarie 2025, 00:00

S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran

O echipă de oameni de știință germani au identificat o falie geologică masivă care se întinde pe aproximativ 1.500 de kilometri, din sud-estul...

S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran
Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 16:08

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Salvamont Argeș a organizat cea de-a XI-a ediție a Stagiului Național de Formare...

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 14:24

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai

Sorana Cîrstea s-a calificat, astăzi, în optimile de finală ale turneului de tenis de la Dubai, competiție dotată cu premii totale de peste...

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral

Ceaiul verde este adesea etichetat ca fiind doar o versiune sănătoasă a ceaiului, dar multe persoane nu sunt conştiente de beneficiile sale...

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella

Francesco Rivella a murit la vârsta de 97 de ani, relatează cotidianul italian „La Repubblica”.   El a fost în special omul din...

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 00:00

Descoperire „excepțională” în Antarctica

Un progres major pentru paleontologie.   O fosilă aproape completă a craniului celei mai vechi păsări moderne cunoscute a fost descoperită...

Descoperire „excepțională” în Antarctica
Diverse marți, 18 februarie 2025, 12:00

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii

În sezonul gripei şi răcelilor, prevenţia ne poate proteja de îmbolnăviri. Pentru a evita nasul înfundat, durerile în gât şi febra, trebuie...

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii