Pâinea neagră o alegere sănătoasă
În trecut, oamenii săraci erau cei care mâncau pâine neagră, în timp ce pâinea albă era preferată de aristocraţi. Acest lucru s-a schimbat, pâinea neagră devenind în vremurile actuale, favorita. Acest tip de pâine e are o valoare nutritivă superioară.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 17 martie 2015, 08:01
Francezii au demonstrat că pâinea neagră facilitează o rezolvare rapidă a problemelor digestive, ajutând în tratarea cancerului de colon.
Pâinea neagră, fabricată din cereala nedecorticată, ajunge să furnizeze organismului de 10 ori mai mult magneziu, de 2,5 ori mai mult fosfor şi calciu, o cantitate sporită de vitamine din gama B şi fibre vegetale. Consumul de pâine neagră ajută la prevenirea şi combaterea constipaţiei şi colitei de putrefacţie.
Pâinea neagră induce rapid senzaţia de saţietate, fiind recomandată pentru reducerea greutăţii corporale, dar şi pentru a scăpa mai uşor de bolile de piele. Este sănătoasă pentru pancreas, ameliorează diabetul, este un prieten al inimii, experimentele realizate demonstrând că are un rol esenţial în prevenirea cardiopatiei ischemice.
Cu toate că pâinea din faină albă, intens rafinată, este foarte gustoasă, specialiştii ne recomandă să alegem pâine neagră sau integrală. Dar sortimente autentice, nu cele obţinute din făinuri albe colorate cu aditivi alimentari. Dacă vrem să alegem cel mai bun sortiment de pâine specialişti ne recomandă să evităm pâinea a cărei etichetă ne avertizează că prezintă în conţinut şi aditivi. Dacă termenul de valabilitate este foarte mare, cu siguranţă respectivul sortiment de pâine este bombardat cu aditivi sintetici pentru afânare, corectori de gust, arome, agenţi de conservare. Cu cât ingredientele sunt mai puţine şi naturale, cu atât mai bine.
Pâinea integrală este bogată în vitamine, minerale şi fibre. Pâinea cu tărâţe conţine vitamine de tip B, e o bună sursă de fibre, accelerează tranzitul intestinal. Pâinea de secară combate constipaţiile pasagere. Pâinea graham este recomandată în afecţiunile gastrointestinale şi obezitate. Pâinea cu amestec de cereale reduce nivelul colesterolului din sânge, se obţine din făina de soia şi făina neagră. Pâinea cu germeni de grâu este recomandată în bolile cardiovasculare, diabet, afecţiuni gastro-intestinale, obezitate. Pâinea din amestec de cereale şi leguminoase, cu conţinut ridicat de fibre alimentare, conţine ulei de peşte Omega 3, tărâţe de ovăz, fibră de mazăre, seminţe de floarea-soarelui şi de soia. Este o sursă bogată de bioelemente, utilă într-un regim echilibrat.
Rodica Tulbure
Nu uitaţi, Radio Cluj ase poate asculta şi online AICI