Ascultă Radio România Cluj Live

Pâinea neagră o alegere sănătoasă

În trecut, oamenii săraci erau cei care mâncau pâine neagră, în timp ce pâinea albă era preferată de aristocraţi. Acest lucru s-a schimbat, pâinea neagră devenind în vremurile actuale, favorita. Acest tip de pâine e are o valoare nutritivă superioară.

Pâinea neagră o alegere sănătoasă

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 17 martie 2015, 08:01

Francezii au demonstrat că pâinea neagră facilitează o rezolvare rapidă a problemelor digestive, ajutând în tratarea cancerului de colon.
Pâinea neagră, fabricată din cereala nedecorticată, ajunge să furnizeze organismului de 10 ori mai mult magneziu, de 2,5 ori mai mult fosfor şi calciu, o cantitate sporită de vitamine din gama B şi fibre vegetale. Consumul de pâine neagră ajută la prevenirea şi combaterea constipaţiei şi colitei de putrefacţie.

Pâinea neagră induce rapid senzaţia de saţietate, fiind recomandată pentru reducerea greutăţii corporale, dar şi pentru a scăpa mai uşor de bolile de piele. Este sănătoasă pentru pancreas, ameliorează diabetul, este un prieten al inimii, experimentele realizate demonstrând că are un rol esenţial în prevenirea cardiopatiei ischemice.

Cu toate că pâinea din faină albă, intens rafinată, este foarte gustoasă, specialiştii ne recomandă să alegem pâine neagră sau integrală. Dar sortimente autentice, nu cele obţinute din făinuri albe colorate cu aditivi alimentari. Dacă vrem să alegem cel mai bun sortiment de pâine specialişti ne recomandă să evităm pâinea a cărei etichetă ne avertizează că prezintă în conţinut şi aditivi. Dacă termenul de valabilitate este foarte mare, cu siguranţă respectivul sortiment de pâine este bombardat cu aditivi sintetici pentru afânare, corectori de gust, arome, agenţi de conservare. Cu cât ingredientele sunt mai puţine şi naturale, cu atât mai bine.

Pâinea integrală este bogată în vitamine, minerale şi fibre. Pâinea cu tărâţe conţine vitamine de tip B, e o bună sursă de fibre, accelerează tranzitul intestinal. Pâinea de secară combate constipaţiile pasagere. Pâinea graham este recomandată în afecţiunile gastrointestinale şi obezitate. Pâinea cu amestec de cereale reduce nivelul colesterolului din sânge, se obţine din făina de soia şi făina neagră. Pâinea cu germeni de grâu este recomandată în bolile cardiovasculare, diabet, afecţiuni gastro-intestinale, obezitate. Pâinea din amestec de cereale şi leguminoase, cu conţinut ridicat de fibre alimentare, conţine ulei de peşte Omega 3, tărâţe de ovăz, fibră de mazăre, seminţe de floarea-soarelui şi de soia. Este o sursă bogată de bioelemente, utilă într-un regim echilibrat.

Rodica Tulbure

Nu uitaţi, Radio Cluj ase poate asculta şi online AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate