Scena Verde. A început campania de colectare de PET-uri
Marţi, 17 martie, Societatea Culturală Filarmonia şi Asociaţia Studenţilor Arhitecţi au dat dau startul campaniei de colectare de PET-uri pentru Scena Verde, un proiect ce îşi propune realizarea unei scene flotante cu suprastructură pavilionară parametrică pe Lacul Gheorghieni (zona Iulius Parc), de fapt construirea primului teatru în aer liber din Cluj, care ar trebui să fie inaugurat la jumătatea lunii mai.
Articol editat de Carmen Sas, 17 martie 2015, 16:00
Construcţia propriu-zisă va începe în luna aprilie, pentru că până atunci este nevoie să se colecteze în jur de 125.000 de PET-uri, de capacităţi de la 0,5 l şi până la 2,5 l, care au fost folosite pentru lichide sub presiune: băuturi carbogazoase, apa minerală, etc., dar se pot folosi şi PET-urile de apă plată, însă nu acelea care au capacul mare. Important este ca aceste PET-uri să nu fie strivite, pentru a se putea asigura flotabilitatea scenei. N-ar fi rău ca donatorii de PET-uri să le dea jos etichetele, deoarece lacul nu ar arăta frumos deloc dacă etichetele ar pluti în voie, după ce apa le va dezlipi. Primele 5 puncte de colectare de PET-uri sunt deja amplasate în zonele: Piaţa Mihai Viteazu, Piaţa Baba Novac-Bastionul Croitorilor, Piaţa Mărăşti, Iulius Mall şi pe B-dul Dorobanţilor, în zona Consiliului Judeţean, urmând ca amplasearea celorlalte 19 ţarcuri de colectare să fie comunicată clujenilor pe site-ul www.scenaverde.eu. Toate acestea ne-au fost comunicate de către Sabin Mircea Rus, reprezentantul Societăţii Culturale Filarmonia, care ne-a spus şi cum se va inaugura Scena Verde:
Sabin Mircea Rus: „Sunt 3 idei de spectacole, care nu ştiu precis dacă ele vor debuta seria de evenimente de la Scena Verde, dar cu siguranţă se vor număra printre primele. Şi aici trebuie să devoalez o altă intenţie paralelă a Societăţii Culturale Filarmonia, care pe lângă Scena Verde, tocmai îşi constituie o orchestră. O orchestră independentă, dacă doriţi un exemplu din ţară, după modelul Orchestrei Simfonice Bucureşti, care e o orchestră independentă formată probabil din cei mai buni intrumentişti de la orchestrele bucureştene, încercăm să replicăm acest model pe Cluj, în special ca nucleu cu aceşti formidabili tineri pe care Clujul îi are şi nu le poate oferi un loc de muncă. Ei sunt atât de buni, încât au fost primiţi în Orchestra Naţională de Tineret a României, a maestrului Cristian Mandeal, dar…. nu poţi să-i calci cu maşina pe cei mai vârstnici, ca să eliberezi locurile de muncă. Deci mă gândesc în principal la ei. Această orchestră ar trebui să aibă primele 3 concerte pe Scena Verde, în următoarea structură: un concert de muzică de film, un proiect iniţiat încă de anul trecut, pe care noi doar îl recuperăm, mai apoi un concert excepţional împreună cu Zoli Toth, care de vreo doi ani a cam abandonat trupa Sistem şi a revenit în muzica cultă, şi-a format un cvartet cu care a cântat foarte multă muzică reinterpretată. Acest concert pe care ne propunem să îl cântăm împreună are la bază 17 miniaturi de Bach, reinterpretate de Adrian Enescu în versiuni pop, rock, etno şi se va numi I am Bach in showbiz. Cel de-al treilea proiect ar fi oarecum o replică a ceea ce clujenii au văzut în decembrie la Sala Polivalentă şi ar fi un mix gen Andre Rieu de muzică lirică cu momente de balet, făcut într-o versiune neaoşă, ardelenească, de Feleac, de Cluj, dacă vreţi”.
Anca Manuela Mureşan
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.