Situaţia asistenţilor sociali din România
Asistenţii sociali în România cer venituri mai mari pentru toţi angajaţii în domeniu şi contracte de muncă legale. Ei spun că salariile sunt prea mici şi că valoarea lor este în neconcordanţă cu munca depusă şi cu nevoile fiecăruia.
Articol editat de dan.izvoreanu, 17 martie 2015, 07:00 / actualizat: 17 martie 2015, 15:40
Secretarul general al Blocului Naţional Sindical, Gabriel Chifu, a declarat că situaţia asistenţilor sociali din România este una precară. El spune că documentele semnate pentru creşterea veniturilor sunt neconforme cu legea şi nu pot intra în vigoare. Secretarul general al Blocului Naţional Sindical, Gabriel Chifu, mai spune că în cazul în care cerinţele nu vor fi luate în considerare, sindicaliştii vor trece la proteste.
Astăzi este Ziua Mondială a asistenţei sociale. Anul acesta tema aleasă este „promovarea demnităţii şi valorii oamenilor„. Despre situaţia asistenţilor sociali din România vom vorbi astăzi la Subiectul Zilei.
Dan Izvoreanu/Cristian Florea
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Satu-Mare
Doar 25 din cele 65 de primării din judeţul Satu Mare au angajat asistenţi sociali cu studii de specialitate. Mihaela Motoc, preşedinta Colegiului Asistenţilor Sociali afirmă că deşi legea prevede angajarea de persoane calificate în domeniu, restul primăriilor din judeţ au angajat pe posturile de asistenţi sociali ingineri, profesori sau economişti care, din cauza lipsei calificării, exercită ilegal atribuţiile asistenţilor sociali. Mihaela Motoc mai spune că deşi prefectul Eugeniu Avram a solicitat primarilor să angajeze asistenţi sociali calificaţi, doar reprezentanţii a două unităţi administrativ-teritoriale s-au adresat Colegiului Asistenţilor Sociali. Pe de altă parte, unii dintre primarii comunelor unde nu există asistenţi sociali cu studii de specialitate, motivează lipsa acestora prin faptul că pentru acest post au nevoie de localnici, nu de persoane care fac naveta.
Asistentul social trebuie să-i cunoască pe toţi locuitorii unei comune, să cunoască toate problemele de natură socială ale acestora. Cine face naveta, vine dimineaţa şi pleacă după amiaza, deci nu apucă nici măcar să-i cunoască pe oameni. (Otto Marchiş, primar, comuna Petreşti)
Colegiul Asistenţilor Sociali din Satu Mare are 115 membri.
În scopul creşterii calităţii serviciilor sociale oferite prin intermediul reţelei de asistenţi maternali profesionişti şi a celor 27 de centre rezidenţiale pentru copii şi adulţi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare propune externalizarea acestora.
Directorul general Mariana Dragoş afirmă că externalizarea face parte din strategia privind dezvoltarea serviciilor sociale în perioada 2014-2020 şi, pe lângă dezvoltarea de parteneriate cu alte unităţi administrativ-teritoariale din judeţ, ea poate fi făcută şi prin intermediul contractării serviciilor de către reprezentanţii societăţii civile.
Una dintre metode este contractarea. Adică, un anumit serviciu dezvoltat în prezent de DGASPC poate fi preluat de către un ONG cu experienţă în domeniu, prin asigurarea de către noi a costului mediu lunar alocat lunar fiecărui beneficiar (Mariana Dragoş, director general DGASPC Satu Mare).
Externalizarea serviciilor sociale din judeţul Satu Mare se doreşte a fi aplicată după exemplul judeţelor care au implementat deja această metodă.
Reprezentanţii ONG-urilor, asociaţiilor şi fundaţiilor care doresc să se implice în aplicarea acestei măsuri sunt aşteptaţi să se adreseze conducerii DGASPC.
Stela Tudor
…………………………………………………………………………………………………………………………………..
Sălaj
Bănișor este comuna unde sunt întâlniți cei mai mulți asistenți din mediul rural sălăjean. Spre deosebire de sat, orașul este pentru asistenții sociali un adevărat labirint al oamenilor cu probleme, dar și a celor care încearcă să obțină niște drepturi ilegal. Cel puțin asta spun asistenții sociali din Zalău, care recunosc că meseria lor este și frumoasă, dar și plină de pericole, mai ales că își petrec mai tot timpul pe teren.
Ioana Mureșan este de mai bine de un an asistent social cu jumătate de normă si crede că munca nu este deloc ușoară. Pentru a fi cât mai bine protejați, cel puțin în mediul urban, echipele de asisteți sociali sunt alcătuite întotdeauna din cel puțin două persoane, preferabil un bărbat și o femeie.
Adrian Lungu
…………………………………………………………………………………………………………………………………..
Bistrița Năsăud
Asistenţii sociali pot juca un rol foarte important în depistarea şi diagnosticarea timpurie a copiilor cu dizabilităţi neuro-psihomotorii. Fundaţia Inocenţi din Bistriţa derulează un proiect cu finanţare europeană în acest domeniu şi organizează în aceste zile, la Bistriţa, un curs de formare a asistenţilor sociali din judeţul Bistriţa-Năsăud. Tema este de maximă actualitate, întrucât în România media de vârstă la care sunt diagnosticaţi copii cu acest tip de probleme este de circa doi ani, în timp ce în ţările vestice diagnosticarea se face la vârsta de circa opt luni.
Pregătirea asistenţilor sociali este făcută de doi medici de la Centrul de Intervenţie timpurie “Voinicel” din Chişinău. Veronica Oniga este asistent social în cadrul DGASPC B-N. Ea spune că în munca sa este esenţial să cunoască cât mai mult despre tot ceea ce este legat de sănătatea copiilor.
Avem în sistemul nostru de protecţie copii chiar de la o lună de viaţă şi vă daţi seama că în munca noastră este nevoie să le identificăm cât mai devreme problemele. De dezvoltare, de întîrziere în evoluţie (Veronica Oniga, DGASPC BN).
Asistenţii sociali din mediul rural se simt puţin marginalizaţi, spune una dintre participantele la instruirea Fundaţiei Inocenţi.
Suntem aşa, mai ca la ţara. Eu sunt de meserie şi asistentă medicală şi abia acum am realizat cât de mult se leagă cele două specializări una de alta. Numai că noi, asistenţii sociali avem o problemă: salariile! Eu am 888 lei în mână, după postliceală. Atâta primesc. (Pantea Albina, asistent social la Primăria Şieuţ).
Fundaţia Inocenţi a organizat cursul de formare a asistenţilor sociali întrucât se doreşte pregătirea unei reţele locale de specialişti care să furnizeze servicii de prevenire, identificare şi integrare socială a copiilor cu dizabilităţi neuro-psihomotorii.
Ei sunt în fiecare zi într-o familie, cel puţin. Văzând copilul, asistenţii sociali pot aprecia anturajul în care creşte acesta, iar în cazul copiilor cu probleme de acest gen, ei au rolul de a lucra cu familia pe termen lung, ne-au declarat reprezentanţii Fundaţiei Inocenţi din Bistriţa.
Florin Săsărman