Ascultă oameni de poveste: Kovacs Christian, olimpic la matematică
Lipsa vederii nu l-a împiedicat pe tânărul Kovacs Christian din localitatea sălăjeană Carastelec să devină olimpic la matematică.
Articol editat de cristina.rusu, 18 martie 2015, 22:00
AL: Cum ai reuşit să obţii aceste rezultate în pofida problemelor tale?
KC: Am fost olimpic la o secţie mai specială pentru copii cu deficienţe de vedere, am concurat cu alţi copii cu aceleaşi probleme, doamna profesoară de matematică m-a pregătit în decurs de 1 an, după care am mers la olimpiadă şi am luat locul întâi.
Elevul crede că a moştenit pasiunea pentru matematică de la tatăl său şi spune că cifrele sunt pentru el ceva cu totul şi cu totul deosebit.
AL: Ce înseamnă matematica pentru tine?
KC: Păi… cifre… A fost o pasiune, dar acum sunt la liceu şi sunt la profil filologic.
Christian nu s-a oprit aici.
KC: Am fost anul ăsta la olimpiadă la istorie, dar nu am ajuns numai la faza pe oraş.
AL: Cum se înţeleg matematica şi istoria? Pentru că cele două sunt practic nişte extreme.
KC: Aşa…M-am lăsat de matematică şi m-am apucat de istorie, pentru că matematica la filologie este aproape inexistentă.
AL: Aş vrea să le transmiţi tinerilor din această ţară un mesaj, ce i-ai îndemna tu să facă, cum să obtină rezultate, pentru că vedem tot mai mulţi tineri care nu trec nici bac-ul, ce să mai auzim de concursuri naţionale şi internaţionale?
KC: Le-aş recomanda să-şi pună capul la contribuţie să încerce să-i stimuleze şi pe ceilalţi, pentru că într-un colectiv inteligent automat devii inteligent pentru că eşti stimulat, asta cred eu…
AL: Cum te pregăteşti tu practic?
KC: Avem la şcoală o maşină de scris specială, la care scriem în Braille, un scris bazat pe puncte în relief, fiecare literă are un alt amplasament, este o pătrăţică cu şase posibilităţi de a puncta şi se pun diferite puncte pentru fiecare literă şi cifră în parte şi scriem ca cei normali. După aceea calculăm şi gata..
Adrian Lungu
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online, AICI