Descentralizarea şi regionalizarea – avantaje vs. dezavantaje
Descentralizarea şi regionalizarea au şanse minime de a fi aplicate raţional în România, consideră sociologul clujean Vasile Dâncu, şeful Institutului Român de Evaluare şi Strategie.
Articol editat de , 18 martie 2015, 14:14
În opinia sa, conducerea centralizată a ţării le aduce beneficii multor oameni politici de la Bucureşti, care întreţin o serie de prejudecăţi şi spaime legate de eventuala reducere a puterii autorităţilor centrale.
„Oamenii cunosc avantajele descentralizării, dar există frica de federalizare, de conflicte interetnice, de pierdere a unor resurse, ori toate acestea sunt induse de la Bucureşti, unde până şi Curtea Constituţională a blocat un proiect de descentralizare minimală, conceput în spirit deplin european. Administraţia centrală şi gaşca de politicieni de la Bucureşti nu vor accepta niciodată o descentralizare corectă şi nici regionalizarea, pentru că ar pierde multe din resursele pe care, în prezent, le gestionează. Mai mult, cât timp Moldova şi sudul ţării sunt dependente de resursele dirijate de la Centru, reforma administrativă nu se va realiza”. (Vasile Dâncu, şeful Institutului Român de Evaluare şi Strategie)
La rândul său, fostul prim-ministru Emil Boc, confirmă existenţa unei clase de funcţionari din administraţia centrală care se opune cu îndârjire oricărei forme de descentralizare, fiindcă, odată aplicată, şi-ar pierde obiectul muncii şi veniturile consistente pe care le obţin în prezent.
„Da, aşa este, din ministere până la agenţii şi structurile guvernamentale independente, a existat şi există o rezistenţă uriaşă împotriva transferului de prerogative către administraţiile locale”. (Emil Boc, primar Cluj-Napoca)
Dan Horea
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI