Scade TVA-ul la alimente. Iată ce cred oamenii
Ideea guvernului de a scădea TVA-ul la mai multe alimente la 9% a declanşat o serie de întrebări din partea cumpărătorilor şi un val de mulţumiri din partea comercianţilor.
Articol editat de , 18 martie 2015, 16:03
Premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor Finanţelor şi Agriculturii să pregătească scăderea TVA-uluui şi pentru alte produse agroalimentare, precum legume, fructe, carne. Motivul este că reducerea operată la pâine a avut un real succes. Comercianţii se bucură de scăderea TVA-ului şi sunt convinşi că această măsură le va aduce mult mai mulţi clienti şi, implicit, profituri mai mari.
Părerea mea este că e un lucru foarte bun, deoarece o să avem mai mulţi clienţi şi o să avem şi profit mai mare. Este ok, dar ca întotdeauna se poate şi mai bine.
O să fie foarte bine, o să avem mai mulţi clienţi şi implicit o vânzare mult mai bună. Vânzările mai mari vor fi şi la alţi comercianţi şi o să fie totul din ce în ce mai bine.
Pe de altă parte, cetăţenii spun că deşi această decizie ar trebui să fie în beneficiul lor, nu consideră că scăderea TVA-ului îi va determina să meargă mai des la cumpărături.
Nu cred că o să merg mai des la cumpărături aşa, dar e o treabă bună. Depinde când o fi şi schimbarea aceasta. În principiu e bine, dar să se şi ieftinească alimentele, mai ales cele de bază care sunt prea scumpe pentru banii noştri.
Să vedem dacă scade în primul rând. Oricum nu cred că o să mergem mai mult la cumpărături, tot alimentele de bază o să le luăm, când avem nevoie.
Nu ştiu ce să zic. Sper să fie mai bine pentru noi.
Vasile Presecan, patronul unui magazin care vinde produse de panificaţie, a menţionat faptul că indicat ar fi ca TVA-ul să scadă chiar mai mult, la 7% şi că scăderea TVA-ului la pâine a adus o corectitudine în vânzare. Cu detalii, Vasile Presecan.
Să nu îl numim plus la vânzare. E o corectitudine în vânzare sau o disciplină mai bine zis. Nu au cumpărat oamenii mai multă pâine fiindcă s-a ieftinit cu câţiva bănuţi, dar pe piaţa concurenţială a fost un plus micuţ, dar a fost. Bineînţeles că încă mai este loc de mai bine. TVA-ul ar putea fi mai mic de 9%, un 7% era mai interesant pentru că atunci când un producător care plăteşte TVA-ul aproximativ 7% la vânzare, el plăteşte aprovizionare la unele produse şi cu 24%. Dacă merge mult fără acte ajunge în situaţia în care trebuie să recupereze mult de la stat TVA. Un 7% era ideal pentru panificaţie din acest punct de vedere. (Vasile Presecan)
Cota TVA pentru pâine şi produse de panificaţie a fost redusă de la 24% la 9%, începând cu 1 septembrie 2013.
Cristian Florea