Ascultă Radio România Cluj Live

Scade TVA-ul la alimente. Iată ce cred oamenii

Ideea guvernului de a scădea TVA-ul la mai multe alimente la 9% a declanşat o serie de întrebări din partea cumpărătorilor şi un val de mulţumiri din partea comercianţilor.

Scade TVA-ul la alimente. Iată ce cred oamenii
Foto: Rectificare bugetară, la final

Articol editat de , 18 martie 2015, 16:03

Premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor Finanţelor şi Agriculturii să pregătească scăderea TVA-uluui şi pentru alte produse agroalimentare, precum legume, fructe, carne. Motivul este că reducerea operată la pâine a avut un real succes. Comercianţii se bucură de scăderea TVA-ului şi sunt convinşi că această măsură le va aduce mult mai mulţi clienti şi, implicit, profituri mai mari.

Părerea mea este că e un lucru foarte bun, deoarece o să avem mai mulţi clienţi şi o să avem şi profit mai mare. Este ok, dar ca întotdeauna se poate şi mai bine.

O să fie foarte bine, o să avem mai mulţi clienţi şi implicit o vânzare mult mai bună. Vânzările mai mari vor fi şi la alţi comercianţi şi o să fie totul din ce în ce mai bine.

Pe de altă parte, cetăţenii spun că deşi această decizie ar trebui să fie în beneficiul lor, nu consideră că scăderea TVA-ului îi va determina să meargă mai des la cumpărături.

Nu cred că o să merg mai des la cumpărături aşa, dar e o treabă bună. Depinde când o fi şi schimbarea aceasta. În principiu e bine, dar să se şi ieftinească alimentele, mai ales cele de bază care sunt prea scumpe pentru banii noştri.

Să vedem dacă scade în primul rând. Oricum nu cred că o să mergem mai mult la cumpărături, tot alimentele de bază o să le luăm, când avem nevoie.

Nu ştiu ce să zic. Sper să fie mai bine pentru noi.

Vasile Presecan, patronul unui magazin care vinde produse de panificaţie, a menţionat faptul că indicat ar fi ca TVA-ul să scadă chiar mai mult, la 7% şi că scăderea TVA-ului la pâine a adus o corectitudine în vânzare. Cu detalii, Vasile Presecan.

Să nu îl numim plus la vânzare. E o corectitudine în vânzare sau o disciplină mai bine zis. Nu au cumpărat oamenii mai multă pâine fiindcă s-a ieftinit cu câţiva bănuţi, dar pe piaţa concurenţială a fost un plus micuţ, dar a fost. Bineînţeles că încă mai este loc de mai bine. TVA-ul ar putea fi mai mic de 9%, un 7% era mai interesant pentru că atunci când un producător care plăteşte TVA-ul aproximativ 7% la vânzare, el plăteşte aprovizionare la unele produse şi cu 24%. Dacă merge mult fără acte ajunge în situaţia în care trebuie să recupereze mult de la stat TVA. Un 7% era ideal pentru panificaţie din acest punct de vedere. (Vasile Presecan)

Cota TVA pentru pâine şi produse de panificaţie a fost redusă de la 24% la 9%, începând cu 1 septembrie 2013.

 

Cristian Florea

Cercetătorii din Scoţia au descoperit un oxigen misterios
Diverse luni, 20 ianuarie 2025, 18:00

Cercetătorii din Scoţia au descoperit un oxigen misterios

Cercetătorii din Scoţia efectuează cercetări unele dintre cele mai adânci gropi din oceane, situate la peste 9.000 de metri adâncime, pentru...

Cercetătorii din Scoţia au descoperit un oxigen misterios
Trucul incredibil care face ca hainele să arate ca noi
Diverse luni, 20 ianuarie 2025, 00:00

Trucul incredibil care face ca hainele să arate ca noi

Acest ingredient special folosit în mod obișnuit în gătit, este cunoscut pentru capacitatea sa de a da gust alimentelor. El poate juca un rol...

Trucul incredibil care face ca hainele să arate ca noi
Cum combatem pielea uscată, în lunile de iarnă?
Diverse duminică, 19 ianuarie 2025, 12:00

Cum combatem pielea uscată, în lunile de iarnă?

Pielea uscată este o problemă frecventă, mai ales în lunile de iarnă, când aerul rece şi încălzirea usucă excesiv epiderma.   Multe...

Cum combatem pielea uscată, în lunile de iarnă?
Mare progres științific: cauza evoluției unui cancer grav la copii
Diverse duminică, 19 ianuarie 2025, 00:00

Mare progres științific: cauza evoluției unui cancer grav la copii

Osteosarcomul – un cancer osos agresiv care afectează în principal copiii și tinerii între 10 și 20 de ani – ascunde un sistem...

Mare progres științific: cauza evoluției unui cancer grav la copii
Diverse sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:00

Anumite tipuri de brânză pot fi cele mai bune remedii pentru sănătatea ficatului

Brânzeturile maturate, precum cheddar, parmezan, brie, brânză albastră, gouda şi unele tipuri de mozzarella, pot fi cele mai bune remedii pentru...

Anumite tipuri de brânză pot fi cele mai bune remedii pentru sănătatea ficatului
Diverse sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

La mare căutare pâinicile aburinde în formă de șarpe

Provincia Shanxi este cunoscută pentru preparatele sale realizate din făină.   Huamo, cum este numită pâinea chinezească în diferite...

La mare căutare pâinicile aburinde în formă de șarpe
Diverse vineri, 17 ianuarie 2025, 12:00

Edamame – o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale

Edamame sau soia verde este un aliment popular în bucătăria asiatică. Pe lângă gustul său, această legumă a devenit cunoscută la nivel...

Edamame – o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale
Diverse vineri, 17 ianuarie 2025, 00:00

Ce legătură este între zațul de cafea și alunecarea pe gheață?

În lunile de iarnă, ne confruntăm cu multe provocări, printre care străzile şi trotuarele îngheţate.   Cel mai adesea, pentru evitarea...

Ce legătură este între zațul de cafea și alunecarea pe gheață?