Cât de pură este apa pe care o consumăm?
La Subiectul Zilei vorbim despre calitatea apei pe care o consumăm dar şi despre pericolul pe care îl reprezintă poluarea apelor cu deşeuri.
În lume 748 de milioane de persoane nu au acces la o sursă îmbunătăţită de apă potabilă şi 2,5 miliarde de oameni nu utilizează o instalaţie sanitară îmbunătăţită.
În România poluarea cursurilor de apă s-a redus considerabil în ultimii ani. Inginerul Ioan Curt de la Compania Apele Române Cluj a dat ca exemplu în acest sens râul Someş.
Articol editat de dan.izvoreanu, 19 martie 2015, 07:00 / actualizat: 19 martie 2015, 11:48
Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual în data de 22 martie. Evenimentul îşi propune să aducă în atenția opiniei publice problemele legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor.
Redacţia
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Satu-Mare
Prin reabilitarea integrală a magistralei de apă dintre comuna Doba şi municipiul Carei, până la sfârşitul acestui an careienii vor scăpa de apa murdară de la robinete.
Incluse în proiectul major de investiţii privind „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Satu Mare”, derulat de SC Apaserv, lucrările de reabilitare au o valoare totală de aproape 15 milioane de lei, finalizarea lor fiind prevăzută până la sfârşitul lunii decembrie.
În ultimii ani, din cauza vechimii magistralei aflată în prezent în reabilitare, la robinetele careienilor curge frecvent apă murdară. Nemulţumiţi, oamenii au depus numeroase sesizări la Primăria municipiului, dar situaţia a rămas neschimbată deoarece lucrările au început doar anul trecut.
Stela Tudor
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Sălaj
Nivelul de nitraţi şi nitriţi este depăşit în mii de fântâni din majoritatea oraşelor şi comunelor sălăjene, arată datele Oficiului pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Sălaj. În municipiul Zalău, apa din toate fântânile are un conţinut peste limita de amoniac. Cu toate acestea, zălăuanii beau zilnic apa de la aceste fântâni sub pretextul ca amoniacul dispare din apă, dacă bidonul este lăsat făra capac două sau trei ore.
Autorităţile au montat panouri de avertizare la toate fântânile cu probleme, dar zălauănii spun că beau această apă dintotdeauna. De vină, cred specialiştii, în cazul amoniacului din apă este conţinutul solului, iar în cazul nivelului ridicat de nitraţi şi nitriţi, amplasarea fântânilor mult prea aproape de grajduri sau de locul pentru depozitarea gunoiului de grajd.
Adrian Lungu
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Bistriţa-Năsăud
Circa 70% din populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud beneficiază acum de reţelele de alimentare cu apă potabilă administrate de societatea Aquabis, care percepe un tarif de 3,24 de lei fără TVA pentru un metru cub de apă. În mediul rural sunt alimentate cu apă potabilă sub 50 la sută dintre localităţi, dar lumea continuă să consume apă şi din fântânile proprii.
Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud ţine sub strictă supraveghere fântânile populaţiei din mediul rural, pentru că apa din ele este supusă poluării cu nitriţi şi nitraţi, mai ales în gospodăriile unde se cresc animale. O altă cauză a acestei poluări o constituie reticenţa oamenilor de a se racorda la reţelele de canalizare, acolo unde acestea există, pentru că în investiţiile făcute în domeniul reţelelor de apă-canal nu s-a făcut o corelaţie între cele două. Aceasta înseamnă că sunt localităţi în care există reţea de alimentare cu apă, dar nu există reţea de canalizare, astfel că apele reziduale din gospodării ajung în pământ şi de aici şi în fântâni. O asemenea situaţie găsim în comuna Maieru, unde în 2014 au fost închise 18 fântâni, din motive de siguranţă. Am aflat acest lucru de la primarul Dumitru Vasile:
“O parte din populaţia comunei şi-a păstrat fântânile, dar în 2014 am închis 18 dintre acestea, din cauză că nu au corespuns şi nu vrem să se îmbolnăvească cetăţenii, consumând apa din ele. S-au făcut analize în prealabil, bineanţeles!” (Dumitru Vasile, primar comuna Maieru)
Dr. Doina Petri, directorul adjunct al DSP Bistriţa-Năsăud spune că peste jumătate dintre fântânile din mediul rural nu mai au apă potabilă, iar aceasta se poate repercuta asupra sănătaţii familiilor care consumă apa din ele.
“Din nenumăratele verificări ale fântânilor, făcute de noi de-a lungul a zeci de ani, putem spune că aproximativ 56% dintre fântânile individuale şi publice erau cu apă necorespunzătoare. Oamenii se pot îmbolnăvi consumând apa din ele: în primul rând să facă boli infecţioase acute ale tractului digestiv”. (Doina Petri, dir. adj. DSP Bistriţa-Năsăud).
Florin Săsărman