Ce îi face pe români fericiţi ?
Românii sunt printre cei mai nefericiţi oameni din lume. Asta relevă un studiu realizat în 65 de state, la finalul anului trecut, de Gallup International.
La nivel mondial, faţă de 2013, numărul total al celor foarte fericiţi a crescut cu 10 procente, ajugând la 70%.
În acelaşi timp, procentul celor care nu se simt nici fericiţi, nici nefericiţi a rămas relativ constant: 23%.
De asemenea, s-a constatat că oamenii care locuiesc în ţări subdezvoltate sunt mult mai fericiţi decât aceia din statele dezvoltate. Astfel, a rezultat că africanii ar fi cei mai fericiţi, cu 83 de procente, urmaţi de asiatici, cu 77 de procente. Pe ultimele locuri ale acestui top se clasează Italia, România şi Serbia.
Ziua Internaţională a Fericirii este sărbătorită pentru prima dată în acest an, pe data de 20 martie, decizia fiind luată de Organizaţia Naţiunilor Unite.
ONU speră ca iniţiativa să înucrajeze guvernele să ia în considerare starea de bine a cetăţenilor, şi să nu îşi mai concentreze eforturile doar pe creşterea economică.
Ce îi face pe români fericiţi aflaţi vineri, 20 martie, la Subiectul Zilei.
Articol editat de Camelia Velțan, 20 martie 2015, 07:00 / actualizat: 20 martie 2015, 14:22
Redacţia
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Sălaj
Pentru liceenii din Zalău, fericirea este o stare de spirit, o stare de bine din care trebuie să facă obligatoriu parte banii, hainele la modă, telefoanele inteligente şi, într-o oarecare măsură, şi prietenii.
Cei mai mulţi liceeni consideră că banii nu sunt esenţiali, dar fericirea nu poate exista cu un portofel gol, un portofel care nu le permite să ajungă acolo unde vor, să iasa în oraş, să îşi cumpere o haină sau să aleagă un telefon de ultima generaţie.
Anca este elevă şn clasa a XII-a la Colegiul Naţional Silvania din municipiul Zalău şi crede că fericirea este cel mai preţios lucru, cu precizarea, în opinia tinerei, că fericirea ei de când era la gradiniţă s-a schimbat.
„Fericirea este pentru mine ceva sau poate chiar cel mai frumos element din viaţă, o stare de bine. Este destul de greu să vă explic ce înseamnă cu adevarat fericirea pentru mine. Poate acum mă face fericită o pereche de pantofi, iar mâine dimineaţa o cafea bună. Dumnezeu ştie…”, spune Anca.
Adrian Lungu
………………………………………………………………………………………………..
Satu Mare
„Depinde ce aşteptări avem de la viaţă. Dacă aşteptăm ceva ce n-o să se realizeze vreodată, vom fi tot timpul nefericiţi. Dar dacă ştim să ne bucurăm şi pentru că am văzut soarele într-o zi, atunci oricine poate să se declare fericit, cumulând mai multe bucurii. Eu cred că persoanele cu dizabilităţi ştiu să-şi dozeze aceste trări pentru a face din bucurii mici o fericire.” (Crina Pop, preşedinte Asociaţia Handicapaţilor Fizic Satu Mare)
Stela Tudor
…………………………………………………………………………………………………..
Bistriţa
În viaţă este normal să fii îngrijorat, dar nu este normal să fi anxios şi depresiv, stări asociate cu nefericirea, spun psihologii. Şi mai există un aspect important susţinut de aceştia: nu există limită de vârstă pentru a fi fericit!
Psihologul Gabriella Spaller spune că fericirea este o stare autoindusă, care poate fi educată de-a lungul vieţii. Totul ţine de voinţă şi de educaţie.
“Noi putem deveni fericiţi având o inteligenţă emoţională foarte bine dezvoltată. O inteligenţă pe care o putem îmbunătăţi de-a lungul vieţii, atât timp cât din punctul de vedere al aptitudinilor cognitive sântem funcţionali, deci fericirea nu are limită de vârstă”.
În viaţă este normal să fii îngrijorat, spune psihologul Gabriella Spaller, dar îngrijorarea nu trebuie să degenereze. Ea crede că românii care se declară nefericiţi traversează o perioada de anxietate.
“Din perspectivă psihoterapeutică v-aş spune că în viaţă este normal să fii îngrijorat, dar nu este normal să fii anxios şi depresiv. Ceea ce face diferenţa sunt gândurile intruzive, modul nostru de a interpreta anumite lucruri. Nu putem trăi într-o stare de fericire permanentă”.
În tehnicile de psihoterapie pozitivă, gândurile depresive pot fi schimbate cu tristeţea, iar anxietatea cu îngrijorarea, stări normale pentru existenţa unei persoane, ne-a mai declarat psihologul Gabriella Spaller.
Florin Săsărman