De ce să construieşti un castel medieval?
Articol editat de , 20 martie 2015, 11:13 / actualizat: 22 martie 2015, 12:41
Un castel fortificat medieval se înalţă în zilele noastre. Se întâmplă în Franţa, pe şantierul de la Guédelon, considerat cel mai mare sit de arheologie experimentală din lume. Pentru o reconstituire cât mai fidelă, specialiştii de aici s-au documentat inclusiv în România, la Sibiu, unde au cercetat colecţia unică de mori de vânt pe care o deţine Muzeul ASTRA.
Am avut ocazia să vizitez Guédelon-ul (mulţumiri profesorului Luc Pierlot!) şi să discut cu persoana care coordonează cu mână forte întregul proiect.
Guédelon se află în inima regiunii Bourgogne, în Franţa, într-o zonă acoperită de păduri, care nu duce lipsă de piatră şi alte materiale de constucţie. Datorită acestui fapt, locul a fost ales pentru construirea unui un castel fortificat, cu tehnica secolului al 13-lea.
Castelul în construcţie a fost deschis pentru public în anul 1998. Pietrari, dulgheri, tăietori de lemne, fierari, împletitori de funii lucrează ca în evul mediu, în timp ce dau explicaţii vizitatorilor.
Ideea e de a construi pentru a înţelege, a înţelege cum se lucra în Evul Mediu, spune Maryline Martin, cea care conduce şantierul de la Guedelon. Numărul de 300.000 de vizitatori pe an, dintre care aproape o treime sunt copii, care vin în excursie cu şcoala, spune multe despre succesul acestui proiect, pe care unii l-au caracterizat ca „nebunesc”.
Maryline Martin: „Sunt oameni care, văzând că există Guédelon, au zis ‘ce-i cu aceasă nebunie?’, ‚de ce să construieşti un castel, când există atâtea castele în Franţa?’. A trebuit să le explicăm tuturor că e vorba de „arheologie experimentală”. Arheologia experimentală constă în a te pune în situaţia dintr-o anumită perioadă – pentru noi, în perioada Evului Mediu – şi, deci, de a construi acest castel de la prima piatră până la ultima ţiglă, de a reînvăţa aceste meşteşuguri, de a lucra manual, fără ajutor mecanic, numai cu ajutorul cailor; de a ne pune, deci, în situaţia construirii medievale.”
-Ce se va intâmpla cand castelul va fi gata?
Maryline Martin: „Nu stiu si nici nu mă interesează. Ce mă interesează în fiecare zi e să aduc aproximativ 70 de persoane – sunt 70 de persoane care lucrează astăzi la Guédelon – în această aventură, de a construi. În fiecare zi, avem construcţia care avansează puţin câte puţin, tehnici pe care le stăpânim din ce în ce mai bine şi ceea ce ne interesează pe noi toţi, toată echipa Guédelon -ului, e să construim acest castel. Când el va fi gata, poate peste vreo 20 de ani – nu ne grăbim -, poate că alţii vor face ca el să prindă viaţă. Dar noi, toţi cei care suntem astăzi aici, suntem aici pentru a construi castelul.”
-Cum măsuraţi succesul acestui proiect?
Maryline Martin: „Măsurăm succesul prin numărul de vizitatori. Avem peste 300.000 de vizitatori în fiecare an. Dintre aceştia, 80.000 sunt copii, care vin în cadrul vizitelor şcolare. Iar acesta e cel mai frumos succes pe care l-am putea avea – faptul că sunt atâţia oameni care vin să ne împărtăşească aventura. De fapt, asta îi şi permite acestei aventuri să continue, pentru că vizitatorii sunt cei care finanţează acest proiect „nebunesc”, sau extraordinar, care e Guédelon.”
Guédelon e un loc unde se întreţes file de istorie. Pentru reconstrucţia unei mori medievale, ale cărei rămăşiţe au fost descoperite de arheologii francezi, o echipă de specialişti a venit să se documenteze şi în România, la Muzeul ASTRA din Sibiu, care deţine, după unii, cea mai valoroasă colecţie de mori de vânt din Europa.
Patrimoniul tehnic preindustrial de care dispune Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Sibiu ilustrează, spun specialiştii, contactele şi influenţele multiple menţinute cu Europa Occidentală medievală.
Contacte care continuă şi în ziua de azi, după cum explică Maryline Martin, directoarea castelului-şantier de la Guédelon.
„De câţiva ani, lucrăm cu arheologi, care au găsit o moară din evul mediu, din piesele căreia am decis să reconstruim o moară medievală. A trebuit să căutăm informaţii despre cum funcţionau aceste mori, si astfel a trebuit să ne îndreptăm către situl Astra din România. Ne-am dus la Sibiu, să vedem zecile de mori, unele mai pasionante ca altele… Şi iată că Sibiul şi situl ASTRA sunt şi ele foarte implicate în reuşita de la Guédelon.”
În data de 16 martie 2015, castelul-şantier de la Guédelon şi-a redeschis porţile vizitatorilor pentru un nou sezon.
Ioana Bindea
In fotografie:
Maryline Martin, directoarea castelului-şantier de la Guédelon.
P.S. Pistoalele din mâna directoarei sunt din lemn!
Puteţi asculta interviul cu Maryline Martin (în limba franceză) aici: