Secretele gâdilatului
De ani de zile, oamenii de ştiinţă încearcă să afle secretele gâdilatului: ce este, de ce este atât de incomod, de ce ne face să râdem? Există multe teorii, însă motivul care face ca unii oameni să se gâdile, iar alţii nu, a rămas un mister.
Articol editat de , 21 martie 2015, 18:00
Cu toţii ştim că există două feluri diferite de a te gâdila: cel uşor, plăcut şi cel puternic şi greu de tolerat.
Primul este cunoscut drept knismesis şi este stimulat de mişcări fine, cum ar fi mângâierea mâinii cu unghiile. Senzaţia poate fi recreată şi pe propria persoană.
Gâdilatul intens este cunoscut drept gargalesis şi este activat de mişcări mai intense în zone mai vulnerabile cum sunt picioarele, stomacul sau axilele.Reacţiile generate de gargalesis nu pot fi reproduse pe propria persoană. Aceasta deoarece knismesis este mai mult o experienţă senzorială, în timp ce gargalesis este o reacţie instinctivă la stimuli.
Cercetătorii cred că acest lucru ar putea avea legătură cu mecanismele de apărare. O atingere fină ne spune că un corp străin ne atinge. Reacţia mai intensă este ceva mai dificil de explicat.
Zonele în care oamenii se gâdilă sunt şi cele mai vulnerabile. Disconfortul ar putea fi un sistem evolutiv prin care ni se atrage atenţia să protejăm acele zone. Această teorie este susţinută şi de faptul că râsul generat de gâdilat activează o parte a creierului care anticipează durerea.
Aşadar, de ce râd oamenii când sunt gâdilaţi? Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tuebingen, din Germania, a arătat că râsul generat de gâdilat este procesat diferit de creier decât cel dintr-un context social. Prin urmare, acest râs indică supunere, nu plăcere. Când suntem gâdilaţi, hipotalamusul (parte a creierului responsabilă de instinctele de bază) este activat. Gâdilarea stimulează totodată şi fibrele nervoase care provoacă durerea.
RADOR
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: