Câte ceva despre alergiile de primăvară
În jurul alergiilor de primăvară există o serie de mituri legate de posibilele remedii eficiente în combaterea simptomelor. Vă prezentăm unele dintre ele:
Articol editat de cristina.rusu, 22 martie 2015, 15:00
Alergiile trec cu timpul, fără tratament.
Anumiți copii sunt încurajați de adulți cu ideea că s-ar vindeca de alergie odată ce cresc. Statisticile medicale susțin, însă, contrariul. Un spital din Suedia a monitorizat 82 de pacienți cu rinită alergică și a constatat că 99% dintre aceștia au prezentat în continuare simptomele, după 12 ani. Doar 39% au înregistrat mici îmbunătățiri ale reacțiilor alergice.
Alergiile debutează doar în copilărie.
Chiar dacă primele lor manifestări debutează la vârste fragede, alergiile pot să apară și la vârsta adultă, mai ales la schimbarea mediului de viață sau prin expunerea unor alergeni noi.
Mierea tratează alergiile.
Unele persoane cred că mierea este un remediu natural pentru alergiile de sezon, însă acest lucru nu este valabil decât pentru alergiile la polen. Dacă aveți o sensibilitate la alți factori de mediu, consumul de miere nu vă ajută la întărirea imunității.
Schimbarea climei vindecă alergiile.
Un alt mit pe care specialiștii l-au desființat, este acela că mutatul într-o regiune cu climă diferită tratează alergiile. În realitate, expunerea la noi factori de mediu ameliorează temporar simptomele, ca apoi ele să revină la aceeași intensitate după o perioadă de acomodare.
Florile produc cele mai multe reacții alergice.
Specialiștii spun că nu e așa. Foarte puțini pacienți prezintă reacții alergice atunci când sunt expuși unui buchet imens de flori. Polenul produs de pomi, iarbă și buruieni este, de regulă, vinovat.
Doar sporii de mucegai din interior declanșează alergiile.
Din păcate, sporii de mucegai se regăsesc peste tot în mediul exterior, crescând pe sol, frunzele căzute ale copacilor sau pe lemnul putrezit, în special când vremea este umedă. Dacă în timpul iernii, sporii mucegaiului nu sunt activi, ei revin la viață primăvara, crescând pe plantele care nu au supraviețuit în sezonul rece.
Febra fânului este produsă de fân.
Deși această denumire populară a rinitei alergice sugerează contrariul, alergia de primăvară nu este declanșată de contactul cu fânul și nu se manifestă prin febră. Febra fânului este declanșată de copaci, iarbă și polenul plantelor, precum și de sporii mucegaiului.
Injecțiile pentru alergii sunt periculoase.
Specialiștii spun că, în timp ce alergiile nu pot fi vindecate definitiv, ele pot fi tratate cu succes prin administrarea de injecții (imunoterapie). Persoanele cu reacții alergice agresive pot culege beneficii importante de pe urma acestui tratament. Unii pacienți reușesc, ca prin injecții regulate, să devină rezistenți în fața anumitor alergeni. Rezultatele se văd, însă, în timp.
Cel mai bun mod de a combate alergiile de primăvară este să stați departe de alergenii care vă produc neplăceri.
-Rămâneți în casă în zilele cu vânt și vreme uscată, când concentrațiile de polen din aer sunt cele mai ridicate;
-Evitați activitățile de grădinărit care vă expun factorilor alergeni;
-Schimbați hainele de stradă imediat ce ajungeți acasă, de ele se pot atașa cu ușurință polenul, puful, acarienii și alți alergeni din mediul înconjurător;
-Nu puneți rufele la uscat în aer liber, mai ales lenjeria de pat sau prosoapele, întrucât vor absorbi alergenii din aer;
-Purtați o mască protectoare când vă expuneți prafului (făcând curățenie în curte, de exemplu);
-Închideți ușile și ferestrele pe timpul nopții (când concentrațiile de polen sunt ridicate).
Redacția
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI