Consumaţi lapte de migdale
Laptele de migdale este un produs gustos şi bogat în substanţe nutritive, recomandat atât copiilor cât şi adulţilor. Acest tip de lapte este renumit în ţările orientale, la noi în ţară fiind mai puţin cunoscut. Avantajul său constă în faptul că poate fi stocat mai mult timp, fără a fi ţinut la frigider, poate fi utilizat ca aliment de bază zi de zi, mai ales de cei care urmează o dietă vegetariană.
Articol editat de Carmen Sas, 22 martie 2015, 06:00
Laptele de migdale nu conţine colesterol, aşa că nu contribuie la îngroşarea arterelor inimii, previne bolile cardiovasculare, ajută la protejarea organismului de efectele nocive ale fumului de ţigară, nu conţine lactoză şi poate fi servit şi de cei care sunt alergici la laptele de vacă.
Prin conţinutul mare de proteine, minerale şi vitamine, laptele de migdale este recomandat pentru întărirea organismului şi în tratamentul anemiei. Conţine mai multă vitamina E şi magneziu, are o cantitate semnificativă de fosfor, deci ajută în consolidarea oaselor şi a dinţilor. De asemenea, este o sursă mare de calciu, potasiu, fier, cupru, mangan, zinc şi complexul de vitamine B. Magneziul din laptele de migdale este important pentru creşterea muşchilor, previne apariţia crampelor musculare şi ameliorează durerile cauzate de acestea. Este recomandat sportivilor care au o activitate fizică intensă.
Laptele de migdale are efect benefic asupra funcţiilor celulelor şi consolidează sistemul imunitar. Având în vedere conţinutul scăzut de calorii, este recomandat în dietele de slăbire. Are o cantitate semnificativă de fibre, deci ajută digestia, nu conţine multe grăsimi şi carbohidraţi.
Laptele de migdale poate fi preparat acasă, este suficient să cumpărăm doar sâmburii de migdale. Avem nevoie de 150 g migdale şi 350 ml apă. Se pun migdalele într-un bol încăpător şi se toarnă apa peste ele, se lasă la înmuiat timp de 4-5 ore. Când migdalele s-au umflat, se curăţă de coajă, iar apoi se pun într-un blender şi se macină cât mai mărunt. Adăugăm apa şi vom obţine o compoziţie albă ca laptele. Se strecoară prin tifon şi astfel se obţine laptele de migdale şi respectiv pulpa, ce poate fi folosită ca ingredient la prăjituri.
Redacţia