Marşuri celebre luni seara la „Alternative Muzicale”
Luni, 23 martie, de la ora 22, audiem la „Alternative muzicale” marşuri celebre compuse de Strauss, Mozart, Beethoven, Berlioz, Ceaikovski, Verdi şi Chopen. Vom afla şi circumstanţele în care au fost compuse unele dintre marşuri.
Articol editat de Andreea Leonid, 22 martie 2015, 11:20
Ştiaţi că istoria “Marşului Radetzky” de Strauss şi a personalităţii căreia îi poartă numele este mai mult decât surprinzătoare, aproape macabră?
Contele Josef Wenzel Radetzky (1766-1858), cunoscut în Cehia sub numele de Josef Václav Radecký, a fost un nobil ceh, feldmareşal imperial austriac, unul din cei mai reputaţi comandanţi militari din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Unii îl consideră un ticălos sinistru, care a reprimat cu cruzime mişcarea revoluţionară din nordul Italiei şi a masacrat mii de oameni, mulţi nevinovaţi, după bătălia de la Custoza în 1848. Numit guvernator general al regatului lombardo-veneţian, fosta Republica de San Marco, a fost considerat una din cele mai crude şi violente personalităţi din istoria Italiei.
Povestea marşului este şi mai interesantă! Acesta a fost compus de Johann Strauss tatăl pentru a-şi salva fiul de la o moarte aproape sigură. Johann Strauss fiul s-a alăturat revoluţionarilor din 1848, a fost capturat şi a fost aproape de execuţie. Feldmareşalul Radetzky l-a făcut “scăpat” datorită acestui marş triumfal compus pentru el de tatăl revoluţionarului. Dacă Johann Strauss fiul ar fi fost executat, nu am fi avut plăcerea să ascultăm nemuritoarele piese: “Dunărea albastră”, “Sânge vienez”, “Vals imperial”, “Vin, femei şi cântec” şi nici nu am fi putut viziona celebra operetă “Liliacul”.
Andreea Leonid