Cum ne afectează poluarea aerului?
România ocupă locul doi în clasamentul țărilor europene care poluează cel mai mult raportat la cât produce, după Bulgaria și urmată de Estonia și Polonia, reiese dintr-un raport de specialitate întocmit de Agenția Europeană de Mediu.
Articol editat de Andreea Leonid, 23 martie 2015, 07:10 / actualizat: 23 martie 2015, 14:09
Statisticile arată că aproximativ 430.000 de decese premature au fost atribuite particulelor fine în suspensie.
Europa nu este în grafic nici în ceea ce privește stoparea pierderii biodiversității. În cazul României, deși există peste 900 de arii naționale protejate și mai mult de 500 de situri Natura 2000, un sfert dintre speciile de animale sunt considerate amenințate din cauza poluării aerului.
La capitolul emisiilor cu gaz de efect de seră, datele arată că, în România, cele de dioxid de sulf au scăzut cu 48,8% în ultimii ani. Cu toate acestea, țara noastră este, în continuare, afectată de schimbările climatice, media anuală a temperaturilor crescând cu 0,5 grade Celsius, în perioada 1988-2010.
Despre efectele poluării aerului asupra vieţii şi sănătăţii noastre şi măsurile pe care trebuie să le ia România în privinţa stopării acestui fenomen discutăm luni, 23 martie, la Subiectul Zilei.
Redacţia
…………………………………………………………………………………………….
Sălaj
Poluarea aerului reprezintă o problemă și în Sălaj, mai ales în municipiul Zalău. Autoritățile responsabile cu protecția mediului au montat panouri de măsurare a calității aerului în mai multe zone din oraș. Panourile afișează depășiri ale normelor admise privind calitatea aerului în zona centrală, în jurul orei 16,00 când traficul se intensifică, dar și ăn cartierele de case unde populația își asigură caldura în locuințe cu ajutorul centralelor termice pe lemne.
Inspectorii de mediu suștin că problema este semnalată mai ales în perioada sezonului rece când numărul celor care utilizează centralele termice cu lemne este în creștere. Potrivit inspectorilor, problema nu este una permanentă, nefiind considerată periculoasă, cel puțin pentru moment. Mai periculoasă este considerată problema cauzată de automobile, numărul mașinilor fiind dublu față de acum două decenii. Autoritățile avertizează că problemele privind calitatea aerului sunt tot mai acute, dar soluțiile sunt aproape inexistente în condițiile în care mașinile sunt tot mai multe într-un oraș atât de mic cum este municipiul Zalău.
Adrian Lungu
……………………………………………………………………………………………..
Satu Mare
Cele mai poluate zone din municipiul Satu Mare sunt intersecţiile semaforizate. Elisabeta Bekesy, directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului afirmă că din cauza staţionării prelungite a maşinilor în intersecţiile prevăzute cu semafoare, în mod frecvent aici sunt înregistrate depăşiri ale parametrilor calităţii aerului.
Întrucât Satu Mare nu este un oraş puternic industrializat, singurele zone poluate sunt intersecţiile semaforizate. În aceste zone, situaţia va fi rezolvată după realizarea şoselei de centură (Elisabeta Bekesy).
Începând cu anul 2009, calitatea aerului din judeţul Satu Mare este monitorizată permanent prin intermediul a două staţii. Una dintre acestea este amplasată în curtea Colegiului Ioan Slavici- zonă recunoscută pentru lipsa surselor de poluare, iar cealaltă în municipiul Carei, în zona industrializată.
Stela Tudor