Macrișul și proprietățile lui
Macrișul are numeroase proprietăți benefice asupra sănătății noastre, fiind una dintre cele mai vechi legume, folosite și de faraonii egipteni.
Articol editat de cristina.rusu, 23 martie 2015, 11:28
Pe lângă proprietățile sale, poate fi adăugat în supe și salate, sau folosit la sandwichuri
Această plantă, are un conținut scăzut de calorii, dar un conținut ridicat de fier, iod, sulf, zinc, potasiu, fosfor, magneziu, vitamina C și A, acid folic și alți fitonutrienți.
Macrișul îmbunătățește funcția glandei tiroide și poate fi folosit datorită proprietăților sale expectorante și diuretice.
Cercetătorii au arătat că beneficiile macrișului le include și pe cele anticancerigene, deoarece această plantă are un conținut ridicat de antioxidanți. Specialiștii spun că dacă am consuma regulat macriș, ar scădea semnificativ riscul apariției cancerului la plămâni sau a celui mamar.
Una dintre cele mai importante beneficii asupra sănătății este prevenirea bolilor cardiace precum bolile coronare, datorită conținutului mare de leutină și zeaxantină, carotidieni naturali. Acești doi carotidieni ajută la menținerea sănătoasă a vederii și previne apariția anumitor boli precum cataracta sau degenerarea maculară.
Macrișul este un bun antibiotic și ar putea fi considerat un antibiotic natural.
Pentru a te bucura de toate proprietățile macrișului, este important ca acesta să fie consumat proaspăt, deoarece majoritatea elementelor benefice se găsesc în sucul acestuia. Sucul macrișului are de asemenea proprietăți eficiente de eliminare a toxinelor și este recomandat ca tratament pentru boli precum astmul, gripa și bronșita. În acest scop, trebuie consumate 2-3 linguri de suc de macriș, zilnic.
Acest remediu natural, macrișul, ajută la normalizarea tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului din sânge, încetinește îmbătrânirea, îmbunătățește funcția creierului și a memoriei.
Macrișul este bogat în calciu și este util pentru sănătatea dentară și întărirea oaselor.
Este o sursă excelentă de fibre, macrișul putând regla funcția sistemului digestiv și fluxul bilei.
Se poate ține și dietă cu macriș acesta fiind o sursă de vitamine și minerale.
În afară de a fi o sursă de minerale, macrișul asigură un aport de vitamina K și vitamina A, susținând astfel oasele și vederea. În același timp, dieta cu macriș este bogată în antioxidanți (caroten, luteină) care ajută, la protejarea vederii.
Nutriționiștii recomandă ca macrișul să fie consumat în salate, în stare naturală, și nu procesat sau preparat.
Macrișul este și o sursă de fibre, ajutând la buna funcționare a sistemului digestiv.
Redacția
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI