Ascultă Radio România Cluj Live

Macrișul și proprietățile lui

Macrișul are numeroase proprietăți benefice asupra sănătății noastre, fiind una dintre cele mai vechi legume, folosite și de faraonii egipteni.

macris beneficii
Foto: macris beneficii

Articol editat de cristina.rusu, 23 martie 2015, 11:28

Pe lângă proprietățile sale, poate fi adăugat în supe și salate, sau folosit la sandwichuri

Această plantă, are un conținut scăzut de calorii, dar un conținut ridicat de fier, iod, sulf, zinc, potasiu, fosfor, magneziu, vitamina C și A, acid folic și alți fitonutrienți.

Macrișul îmbunătățește funcția glandei tiroide și poate fi folosit datorită proprietăților sale expectorante și diuretice.

Cercetătorii au arătat că beneficiile macrișului le include și pe cele anticancerigene, deoarece această plantă are un conținut ridicat de antioxidanți. Specialiștii spun că dacă am consuma regulat macriș, ar scădea semnificativ riscul apariției cancerului la plămâni sau a celui mamar.

Una dintre cele mai importante beneficii asupra sănătății este prevenirea bolilor cardiace precum bolile coronare, datorită conținutului mare de leutină și zeaxantină, carotidieni naturali. Acești doi carotidieni ajută la menținerea sănătoasă a vederii și previne apariția anumitor boli precum cataracta sau degenerarea maculară.

Macrișul este un bun antibiotic și ar putea fi considerat un antibiotic natural.

Pentru a te bucura de toate proprietățile macrișului, este important ca acesta să fie consumat proaspăt, deoarece majoritatea elementelor benefice se găsesc în sucul acestuia. Sucul macrișului are de asemenea proprietăți eficiente de eliminare a toxinelor și este recomandat ca tratament pentru boli precum astmul, gripa și bronșita. În acest scop, trebuie consumate 2-3 linguri de suc de macriș, zilnic.

Acest remediu natural, macrișul, ajută la normalizarea tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului din sânge, încetinește îmbătrânirea, îmbunătățește funcția creierului și a memoriei.

Macrișul este bogat în calciu și este util pentru sănătatea dentară și întărirea oaselor.

Este o sursă excelentă de fibre, macrișul putând regla funcția sistemului digestiv și fluxul bilei.

Se poate ține și dietă cu macriș acesta fiind o sursă de vitamine și minerale.

În afară de a fi o sursă de minerale, macrișul asigură un aport de vitamina K și vitamina A, susținând astfel oasele și vederea. În același timp, dieta cu macriș este bogată în antioxidanți (caroten, luteină) care ajută, la protejarea vederii.

Nutriționiștii recomandă ca macrișul să fie consumat în salate, în stare naturală, și nu procesat sau preparat.

Macrișul este și o sursă de fibre, ajutând la buna funcționare a sistemului digestiv.

 

Redacția

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate