Ascultă oameni de poveste: pictoriţa cu acul
Omul de poveste de astăzi este o artistă care și-a descoperit talentul după ce o boală cumplită a imobilizat-o ani mulţi la pat. Cu migală şi răbdare, Paraschiva Palfi Grimm a realizat până acum câteva sute de tablouri expuse în Spania şi în Statele Unite. A obţinut numeroase premii și distincţii şi este „Cavaler al culturii maghiare”.
Pictoriţa cu acul, aşa cum este cunoscută, îşi povesteşte viaţa cu modestie. Vorbeşte cu resemnare despre traiul în sărăcie şi lipsuri, în apartamenul conform doi din cartierul turdena Micro 3.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 24 martie 2015, 22:00
Migrene îngrozitoare, declanşate după naşterea celui de-al patrulea copil, o ţintuiesc la pat ani de zile pe Paraschiva Grimm. Medicii nu-i găsesc nici boala şi nici tratamentul. În tot aceşti ani groaznici, ea spune că nu şi-a pierdut speranţa. Miracolul a venit sub forma unei note mici luate de fetiţa ei la lucru manual.
Deşi abia se putea ţine pe picioare, a încercat să-şi ajute copila şi a început să coasă la bucata de pânză. Iar atunci, ca prin minune, o floare a apărut în urma acului său. Un moment pe care Paraschiva Grimm îl descrie ca miraculos.
De atunci, sute de flori, potrete, poveşti, păsări şi creaturi fantastice îi ies din mâini ca prin minune. Şi ea se miră de rezultat, pentru că nu plănuieşte şi nu desenează nimic înainte. Acul îşi scrie singur, în mod misterios povestea.
La suferinţele prin care trece în continuare răspunde cu zâmbet şi cu răbdare. Iar în casa Grimm şi poveştile se eliberează de personajele negative. Aşa se face că în povestea Scufiţei Roşii lupul nu este fioros şi nu a mănâncă pe bunică. Din contră, îi este tovarăş de drum fetiţei prin pădure.
Tablourile Paraschivei Grimm au fost expuse în Spania şi în Statele Unite, iar artista a fost recompensată cu titlul de Cavaler al culturii oferit de Guvernul maghiar. Spune că stilul său a fost caracterizat de critici drept liric abstract. Şi pentru că liricul face parte din viaţa ei, atunci când acul se odihneşte, artista scrie poezii.
În română, maghiară şi fraceză. Aşa că ne-a aşteptat cu o dedicaţie în versuri pentru 61 de ani de Radio Cluj.
“O casă de poveste şi Radio
Şi mâinile ce zugrăvesc tăceri
E muzică, e vis, iluzii,
Femeia aşează pe pânză flori eterne şi scrie poeme de dor, de poveşti
Pe toate frecvenţele se aud şoapte, dulci vorbe de alint,
E târziu,
Nu eşti singură, acolo undeva te simte, e lângă tine mereu,
Un om bun de la radio,
Un suflet a reuşit să-ţi transmită un gând bun
Şi mâine e o zi, e viaţă
Pe cer va fi şi mâine explozie de curcubeu.”
Casa Grimm cu poveşti este deschisă în fiecare zi celor care doresc să o viziteze. Iar Paraschiva Grimm spune că singura sa mîhnire este legată de faptul că nu a găsit încă sprijin să-şi expună lucrările într-un spaţiu în care toată lumea să le poată admira.
Doina Borgovan
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.