ClujShorts 2015
645 de filme de pe întregul mapamond, 400 de ore de vizionări şi dezbateri, 160 de filme selectate pentru proiecţii şi 55 de filme intrate în competiţia finală.
Articol editat de Carmen Sas, 24 martie 2015, 15:00
Aşa arată ClujShorts 2015, aflat a a treia ediţie. Juriul, rămas neschimbat încă de la început, e constituit din trei membri cu arii extinse de specializare în domeniul cinematografic şi de televiziune: Conf. Univ. Dr. Acad. Gabor Xantus, cineast-documentarist, director de imagine şi regizor, Dr. Ioan Pop Curşeu, profesor în cadrul Departamentului de Cinematografie şi Media a Universităţii Babeş-Bolyai şi Sergiu Matei, cameraman şi om de televiziune, absolvent al Şcolii BBC. Toate acestea ne-au fost prezentate de Rareş Stoica, director de imagine al festivalului:
„Ca şi anul trecut, în juriu am adus doi profesionişti, iar patru din alte domenii de activitate, pentru că în primul şi în prmul rând filmul trebuie să se adreseze unui public, iar dacă ar fi o alegere elitistă, probabil că am pierde foarte mult din publicul nostru. Aceştia au făcut selecţia celor 160 de filme care vor fi proiectate la Cinema Victoria. Dintre acestea am trimis mai departe juriului acele filme care au respectat regulile pe care noi le-am impus la înscriere, adică să fie de maxim 20 de minute şi, hai să spunem, nişte termeni tehnici, cum să fie filmul ca să poată intra în competiţie, dar şi din punct de vedere artistic„.
Filmul de scurt metraj e mai mult decât un film scurt, el presupune concentrare, subtilitate şi îndrăzneală, afirmă Ioan Pop Curşeu:
„În raport cu anul trecut, am observat o creştere a calităţii de ansamblu a filmelor înscrise în festivalul ClujShort, sunt filme care au imagine din ce în ce mai bună, care sunt din ce în ce mai originale, mai percutante, însă cred că nu există o tendinţă generală pe care aş putea s-o descriu nici la nivelul tematicii, nici la nivelul creaţiei propriu-zise, şi nu pot să fac această descriere tocmai pentru că ClujShort nu şi-a propus să fie un festival foarte direcţionat, şi-a propus să fie un festival deschis, cuprinzător, care să dea o şansa de afirmare să zicem atât documentarelor, cât şi filmelor de ficţiune, să dea o şansa atât animaţiei, cât şi filmelor cu actori. Festivalul şi-a propus să nu ignore comediile, dramele, să prezinte şi filme de groază. Deci e greu de spus care e tendinţa generală din punct de vedere tematic, dar cred că personalitatea festivalului de dată tocmai de această deschidere extraordinară şi mai ales de faptul că organizatorii au reuşit să pună cap la cap într-un mod foarte coerent aceste filme extrem de variate„.
Anca Manuela Mureşan
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.