Ascultă Radio România Cluj Live

Manipularea prin lumină

Alina_Beu

lumina
Foto: lumina

Articol editat de Andrei Cretoiu, 24 martie 2015, 13:22 / actualizat: 25 martie 2015, 7:15

„Asistăm la o uşoară manipulare… dacă vă duceţi să cumpăraţi peşte, specialiștii știu că vă doriţi o lumină rece și, ca atare, vor aplica filtrele necesare pentru a produce această lumină. În schimb, când veți intra la brutărie sau la raionul de pâine, veți avea parte de o lumină mai caldă, cu nuanţe aurii, astfel încât, crusta preparatului să vă atragă să îl cumpărați. Și mai am un exemplu…

Lumina este foarte importantă pentru viaţa noastră şi, de asemenea, este important și întunericul. Care este raportul între lumină şi întuneric astfel încât să putem spune că trăim sănătos şi cum pot fi influenţaţi cumpărătorii, prin lumină, am aflat de la Dorin Beu, conferenţiar la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, preşedintele Comitetului Naţional de Iluminat dintr-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio Cluj

„Dacă ne-am întoarce cu 100 de ani în urmă şi am vedea cum trăiau oamenii atunci… se trezeau odată cu găinile şi se culcau odată cu ele. Ziua stăteau foarte mult afară şi noaptea dormeau. Ritmul acesta s-a schimbat. Noi nu mai stăm foarte mult afară, petrecem timpul mai mult în clădiri, fapt ce schimbă calitatea luminii naturale şi reduce cantitatea de lumină naturală la care e supus zilnic un om. Pe de altă parte, toată noaptea, pentru un somn liniștit, în locuinţe și în apropierea lor, ar trebuie să fie întuneric.”

REP: Contează părerea sau recomandările făcute de oamenii de ştiinţă, ai administraţiei locale, ai acelor investitori care se ocupă cu amenajarea luminoasă a diferitelor oraşe sau străzi?

„Mi-aş dori să conteze, răspunsul scurt ar fi că nu contează. Noi, de doi ani am început cursuri de specialişti în iluminat în cadrul asociaţiei de care mă ocup, Comitetul Naţional de Iluminat. Bine ar fi să existe specialiști şi în cadrul administraţiei locale, să sfătuiască primarul sau pe cei responsabili cu investițiile. De fapt, fiecare administraţie publică, ar trebui să aibă un specialist în iluminat care să cunoască noțiuni semnificative în acest sens. De exemplu, o problemă reală a orașelor mari este poluarea luminoasă” (Dorin Beu, conferenţiar la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, preşedintele Comitetului Naţional de Iluminat)

poluare prin lumina

poluare prin lumina

 

REP: Spuneaţi de poluare cu lumina, cum se poate întâmpla?

„De obicei, pe timpul nopții, poluarea luminoasă apare când, în loc să iluminăm străzile sau spaţiile pe care ni le dorim iluminate, lumina ajunge unde nu trebuie, în casele oamenilor, pe proprietăţile oamenilor. Problema e gravă când un întreg oraş are mii de surse de lumină, are spoturi de lumină orientate către cer, când are ecrane cu leduri pentru reclamă şi astea poluează oraşul.”

REP: Să ne întoarcem la problemele de sănătate care pot apărea, atât la copii, cât şi la adulţi, atunci când lumina nu este suficientă sau este prea multă.

„Lumina poate să fie oricât pe timpul zilei. Nu am discutat niciodată de importanţa asupra sănătăţii, fiindcă nu aveam date suficiente. Tot ce ştiam până acum era că lumina soarelui este importantă pentru asimilarea vitaminei D, a calciului, implicit, pentru prevenirea rahitismului la copii. În ultimii 20 de ani au apărut discuţii vis-a-vis de incidenţa cancerului de sân la femei şi prostată la bărbaţi. Mai este un aspect, cel al obezitații…americanii ne-au arătat nişte studii făcute pe şoareci care aveau ciclul zi-noapte, natural, dar şi alţi şoarceri care aveau ziua normală, insă, pe timpul nopţii, aveau 25 % din lumina de pe timpul zilei. După  două luni au constatat că şoarecii care aveau lumină pe timpul nopţii s-au îngrăşat. De aici au fost trase concluzii referitoare la o posibilă explicaţie a unor probleme de obezitate.

sala de curs luminata

sala de curs luminata

 

Nu e sănătos să stăm seara, în pat, cu tabletele sau telefonele deschise, fărăaltă sursă de lumină. Multă lume suferă de tulburări de somn. O posibilă explicaţie vine şi de la această nouă tehnologie care se bazează pe leduri albastre, în special la ecranele tabletelor sau telefoanelor pe care multă lume le lasă aprinse şi pe timpul nopţii. Cred că asta ar trebui să ne dea de gândit.” (Dorin Beu, conferenţiar la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, preşedintele Comitetului Naţional de Iluminat)

REP: Există tehnici de manipulare cu ajutorul luminii? Poți influența psihicul omului în aşa fel încât să cumpere mai mult, să îl atragi spre un un anumit loc într-un magazin alimentar, de exemplu?

„E clar că lumina creează o stare, un exemplu pozitiv. De exemplu, într-un restaurant nu avem un strandard pentru iluminatul din restaurant şi mai ales când discutăm despre unul de lux, ai nevoie de un specialist în iluminat care să spună cum trebuie să fie iluminatul, ca oamenii să se simtă bine. Putem spune că şi aceasta e o formă de manipulare şi e o diferenţă între un restaurant cu anumite pretenţii şi un fast- food în care lumina e puternică si nu te îmbie să zăboveşti, pe când, la un restaurant cu anumite pretenţii… stai mai mult, te simţi bine, mai comanzi. Ca specialist, la ora actuală, pentru anumite reacții asupra clienților, putem regla așa-numita temperatură de culoare. Oamenii activi preferă lumina mai rece, dar dacă vrei să fii mai relaxat, ai nevoie de o lumină mai caldă.”

REP: Ce fel de lumină este necesară pentru a atrage clientul să cumpere un anume aliment, de exemplu, într-un supermarket?

„Asistăm la o uşoară manipulare în acest sens. Dacă vă duceţi să cumpăraţi peşte, specialiștii știu că vă doriţi o lumină rece și, ca atare, vor aplica filtrele necesare pentru a produce această lumină. În schimb, când veți intra la brutărie sau la raionul de pâine, veți avea parte de o lumină mai caldă, cu nuanţe aurii, astfel încât, crusta preparatului să vă atragă să îl cumpărați. Și mai am un exemplu…la carne se folosesc filtre roşii. Astfel, carnea va arăta splendid la magazin, pe raft, iar iajuns acasă se poate să aveți senzația că este cu totul alt produs. Nu e o noutate. Astfel de filtre sunt folosite în baza unor experiențe și studii care, în multe cazuri suntținute secret de către beneficiar.

Pentru siguranță, însă, cel mai bine ar fi să faceți testul cu propria mână. Știți ce culoare are mâna dumneavoastră…așadar, când intrați în magazinul alimentar, comparați, la diferite raioane, culoarea alimentelor cu nuanța pielii dumneavoastră. Eu așa fac.” (Dorin Beu, conferenţiar la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, preşedintele Comitetului Naţional de Iluminat)

REP: Poate să fie folosită lumina pentru interese mai mari, la o scară mai largă? De exemplu, administrația locală a unui oraș ar putea folosi lumina și iluminatul pentru a atrage turiști?

„Sigur, pentru orice oraş trebuie să faci un plan de urbanism de iluminat, trebuie să te gândeşti ce este necesar să iluminezi în funcție de tipicul și interesul oraşului. Pentru un turist, este important ca un oraş să fie bine iluminat, iar el să se simtă în siguranţă, și nu numai. Orașul Lyon, de exemplu și-a crescut enorm numărul de vizitatori cu ajutorul Festivalului Luminii. Administrația locală de aici a revizuit, de asemenea, aproape total, politica de iluminat. Rezultatul a fost unul spectaculos nu doar pentru turiștii care vin în număr mare acum, ci, implicit și pentru taxele locale.”

REP: Cum stăm noi, clujenii şi administraţia locală, la capitolul management al iluminatului?

În raport cu celelalte oraşe din țară suntem într-o situaţie foarte bună. Avem deja sisteme de control ale luminii care sunt în avans faţă de alte oraşe, soluții experimentale aplicate cu succes și suntem singurul oraș din țară care avem, în cadrul primăriei, specialiști în iluminat.” (Dorin Beu, conferenţiar la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, preşedintele Comitetului Naţional de Iluminat)

 

Alina Nechita

 

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
gladiator roman
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir
Special RCJ vineri, 16 iunie 2017, 11:32

Fost-ai lele cât ai fost

Fost-ai lele cât ai fost, expresie care se pliază minunat pe realităţile noastre. O teorie des vehiculată afirmă că vremea politicii a trecut,...

Fost-ai lele cât ai fost