Sănătatea plămânilor
În general, viaţa este posibilă doar în prezenţa oxigenului sub o formă care poate fi uşor absorbită de corp. În cazul oamenilor, plămânii au ca principală atribuţie asigurarea necesarului de oxigen al organismului pentru buna desfăşurare a activităţilor zilnice. Plămânul este un organ pereche situat în cavitatea toracică, un organ fibro-elastic capabil să îşi modifice volumul în timpul respiraţiei
Articol editat de cristina.rusu, 24 martie 2015, 06:00
Pentru ca plămânii să asigure respiraţia este nevoie de multă energie în organism.
Când nu mâncăm sănătos, corpul se confruntă cu dificultăţi în a furniza energia necesară pentru respiraţie şi pentru celelalte funcţii ale organismului. De aceea, este important să avem o alimentaţie sănătoasă, într-o anumită cantitate, pentru a menţine sănătatea plămânilor noştri.
Mâncare consumată afectează metabolismul şi cantitatea de dioxid de carbon produsă de digestie care ne poate face să ne simţim lipsiţi de puteri.
Organismul nostru are nevoie de o varietate de alimente pentru a primi toţi nutrienţii. Specialiştii ne recomandă să variem meniul şi să ne bazăm pe alimentele naturale.
Legumele şi fructele au o cantitate mare de nutrienţi şi antioxidanţi.
Aceştia din urmă împotriva radicalilor liberi care afectează inclusiv funcţionalitatea plămânilor.
Unul dintre cele mai bogate alimente în antioxidanţi este ceaiul verde.
Legumele şi fructele conţin şi Vitamina C, care accelerează metabolismul histaminelor. Aceste substanţe provoacă inflamarea plămânilor şi a căilor respiratorii.
Sucul de citrice, fructele de pădure, legumele verzi, roşiile sunt alimente benefice pentru respiraţie şi sănătatea plămânilor.
Produsele bogate în grăsimi sunt bogate în calorii acestea afectează negativ plămânii. Ne este recomandat să reducem consumul unor astfel de alimente.
Sarea este şi ea dăunătoare plămânilor consumată excesiv, precum şi ceştile de cafea sau alcoolul. Potrivit unor studii, persoanele cu o dietă săracă în sare rezistă mai bine la efort fizic şi respiră mai uşor.
Apa este benefică pentru plămâni şi curăţă toxinele din organism.
Multe afecţiuni respiratorii, printre care şi astmul, sunt legate de inflamaţii. Acizii Omega-3 reduc aceste inflamaţii.
Uleiul de peşte este un aliment util, consumat moderat.
Există şi plante care ne ajută la detoxifierea plămânilor, precum feniculul, care este antiinflamator sau lumânărica, aceasta facilitând expectoraţia şi putând tonifia membranele mucoase.
Usturoiul, ghimbirul şi ceapa au efecte benefice asupra plămânilor şi ajută la detoxifierea acestora.
Sănătate
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI