Ascultă Radio România Cluj Live

Sănătatea plămânilor

În general, viaţa este posibilă doar în prezenţa oxigenului sub o formă care poate fi uşor absorbită de corp. În cazul oamenilor, plămânii au ca principală atribuţie asigurarea necesarului de oxigen al organismului pentru buna desfăşurare a activităţilor zilnice. Plămânul este un organ pereche situat în cavitatea toracică, un organ fibro-elastic capabil să îşi modifice volumul în timpul respiraţiei

Sănătatea plămânilor

Articol editat de cristina.rusu, 24 martie 2015, 06:00

Pentru ca plămânii să asigure respiraţia este nevoie de multă energie în organism.

Când nu mâncăm sănătos, corpul se confruntă cu dificultăţi în a furniza energia necesară pentru respiraţie şi pentru celelalte funcţii ale organismului. De aceea, este important să avem o alimentaţie sănătoasă, într-o anumită cantitate, pentru a menţine sănătatea plămânilor noştri.

Mâncare consumată afectează metabolismul şi cantitatea de dioxid de carbon produsă de digestie care ne poate face să ne simţim lipsiţi de puteri.

Organismul nostru are nevoie de o varietate de alimente pentru a primi toţi nutrienţii. Specialiştii ne recomandă să variem meniul şi să ne bazăm pe alimentele naturale.

Legumele şi fructele au o cantitate mare de nutrienţi şi antioxidanţi.
Aceştia din urmă împotriva radicalilor liberi care afectează inclusiv funcţionalitatea plămânilor.

Unul dintre cele mai bogate alimente în antioxidanţi este ceaiul verde.

Legumele şi fructele conţin şi Vitamina C, care accelerează metabolismul histaminelor. Aceste substanţe provoacă inflamarea plămânilor şi a căilor respiratorii.

Sucul de citrice, fructele de pădure, legumele verzi, roşiile sunt alimente benefice pentru respiraţie şi sănătatea plămânilor.

Produsele bogate în grăsimi sunt bogate în calorii acestea afectează negativ plămânii. Ne este recomandat să reducem consumul unor astfel de alimente.

Sarea este şi ea dăunătoare plămânilor consumată excesiv, precum şi ceştile de cafea sau alcoolul. Potrivit unor studii, persoanele cu o dietă săracă în sare rezistă mai bine la efort fizic şi respiră mai uşor.

Apa este benefică pentru plămâni şi curăţă toxinele din organism.

Multe afecţiuni respiratorii, printre care şi astmul, sunt legate de inflamaţii. Acizii Omega-3 reduc aceste inflamaţii.

Uleiul de peşte este un aliment util, consumat moderat.

Există şi plante care ne ajută la detoxifierea plămânilor, precum feniculul, care este antiinflamator sau lumânărica, aceasta facilitând expectoraţia şi putând tonifia membranele mucoase.

Usturoiul, ghimbirul şi ceapa au efecte benefice asupra plămânilor şi ajută la detoxifierea acestora.

 

Sănătate

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate