Bunătăţi pascale pregătite de elevi, oferite bistriţenilor
Apropierea sărbătorilor de Paşti s-a făcut simţită marți, 24 martie, în Teatrul de vară din Bistriţa, unde mai multe echipe de elevi şi-au prezentat publicului, dar şi unui juriu, produsele pascale pregătite de ei înşişi, în cadrul ediţiei a X-a a acţiunii „Tradiţional românesc în Europa multiculturală”.
Articol editat de cristina.rusu, 25 martie 2015, 09:20
Organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud în parteneriat cu Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa şi cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, manifestarea a constituit un inedit preludiu la sărbătorile care se apropie.
Bunătăţile pascale pregătite de elevi au fost diverse. Atât de post, cât și de dulce.
„Am făcut sarmale de post, făcute cu păsat, ciuperci, orez şi varză, cozonac de post cu nucă, avem plăcintă cu măr, dar şi produse de dulce. Pâine de casă cu cârnaţi şi cu slănină, ouă vopsite tradiţional cu cozi de ceapă şi am avut şi sarmale de dulce, cu cârnaţi şi cu costiţă” (elevă, găzdoaie la o masă de pe Valea Bârgăului).
Zeci de bistriţeni s-au înfruptat din mâncărurile gătite de elevi, aşa cum au învăţat ei acasă, pe valea Someşului Mare, pe Bârgaie, pe Valea Şieului.
„Îmi place gustul tradiţional al sărmăluţelor cu păsat! Şi am mai gustat o pască, foarte, foarte bună. Merită să vii aici” (o bistriţeancă).
De la evenimentul „Tradiţional românesc în Europa multiculturală” nu putea lipsi tradiţionala „ladă de zestre”, o adevărată ladă fermecată cu straie minunate.
„Elevii s-au prezentat la înălţime. Au deschis lada de zestre a bunicilor, s-au îmbrăcat în straie de sărbătoare şi au venit să promoveze tot ce au ei mai frumos acasă, în satul lor natal” (Mariana Vlad, directorul Liceului Tehnologic Agricol din Bistriţa).
Da, se apropie sărbătorile de Paşti! Sâmbătă va fi Ostermarkt-ul, tradiţionalul târg de Paşti al saşilor bistriţeni.
Florin Săsărman
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI