Codul Silvic blocat de interese private
Deputatul bistrițean Doina Pană îi adresează o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, după ce acesta a retrimis în Parlament Legea noului Cod Silvic.
Articol editat de cristina.rusu, 25 martie 2015, 10:41
Deputatul Doina Pană acuză în această scrisoare firma austriacă Holzindustrie Schweighofer S.R.L că are interese în domeniul exploatării pădurilor și că a încercat să blocheze elaborarea noului Cod Silvic încă din faza de proiect a acestuia, dar și în Parlament.
În scrisoarea deschisă adresată președintelui Iohannis, Doina Pană răspunde obiecțiilor făcute de președinte pe marginea legii Codului Silvic, pentru care acesta a retrimis legea spre examinare în Parlament. Astfel, în ceea ce privește Art.I pct.9-15 privind remunerarea ocoalelor silvice de regim, pentru serviciile oferite proprietarilor de fond forestier, deputatul arată că “nu poate fi considerat ajutor de stat deoarece contravaloarea acestor servicii este plătită de către proprietarii de păduri și nu de către statul roman” .
În privința Art. I pct. 29, alin. (11): “acesta permite intrarea în legalitate a cca 500.000 ha de pădure, aflată în proprietatea a peste 300.000 de mici proprietari care neputându-se asocia încât să realizeze suprafața de minim 100 de ha, necesară pentru întocmirea unui amenajament silvic (din anul 2008 există obligativitatea exploatării pădurii doar prin amenajament silvic), și-au tăiat ilegal lemnul de pe proprietățile proprii.
Întrucât nici în UE, pentru suprafețele mai mici de 10 ha, nu există obligativitatea existenței amenajamentului silvic, articolul dă posibilitatea exploatării legale a suprafețelor de pădure, dacă micul proprietar face un contract de administrare pe minim 10 ani cu un ocol silvic privat sau de stat.” (Doina Pană, deputat)
Deputatul Doina Pană, ministru delegat pentru ape, păduri și fond piscicol în perioada elaborării noului Cod Silvic a mai făcut referire în scrisoarea sa deschisă adresată președintelui Iohannis la articolul privind posibilitatea transformării pădurilor riverane orașelor în locuri recreative pentru populație și la articolul I pct. 72, care prevede stabilirea unui prag maxim de 30 la sută la achiziția sau procesarea de masă lemnoasă, “nu pentru a crea un mediu neconcurențial, ci pentru a elimina monopolul creat de câteva firme, care au exploatat abuziv în ultimii 10 ani pădurile României”.
“Alături de Radarul pădurilor, care de o jumătate de an de când funcționează a limitat drastic tăierile ilegale din păduri, această lege reprezintă al doilea pilon care, înainte de orice interes politic, sustine interesul României” susține deputatul Doina Pană în scrisoarea deschisă adresată președintelui României, Klaus Iohannis, după ce acesta a retrimis legea noului Cod Silvic spre examinare în Parlament.
Florin Săsărman
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI