Leurda, vedeta primăverii
Leurda sau usturoiul ursului este o plantă care în această perioadă e la mare căutare. O putem găsi prin păduri sau pieţe.
Articol editat de , 26 martie 2015, 06:00
De la miros, gust şi proprietăţi terapeutice, leurda are calităţi asemănătoare cu cele ale usturoiului.
În compoziţia sa, leurda are cam tot ce-i lipseşte omului din organism primăvara: vitaminele A şi C, sulf, ulei eteric, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru şi adenozină, o substanţă care reduce colesterolul şi împiedică formarea trombilor.
Pentru că este un purificator perfect, se recomandă ca leurda să se consume crudă, timp de o lună de zile, deoarece, prin uscare, unele calităţi se pierd sau se diminuează.
Sucul de leurdă combate reumatismul degenerativ şi are o puternică acţiune antitoxică.
Infuzia din frunze de leurdă acţionează în bolile gastrointestinale, curăţă rinichii şi vezica urinară, elimină excesul de acid uric, prevenind în acest fel crizele de gută.
Putem să o consumăm în salate , în combinaţie cu salata verde, frunze de păpădie şi spanac, iar în supe şi ciorbe poate fi asociată cu urzicile, ştevia, spanacul. Putem face sendvişuri cu unt şi leurdă amestecată cu pătrunjel, tocate mărunt.
Dacă aveţi drum prin pădure sau piaţă căutaţi leurda.
Sănătate
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI