Şomajul în Transilvania
Rata scăzută a şomajului, de sub 7%, plasează România pe o poziţie favorabilă în Uniunea Europeană.
Articol editat de Andreea Leonid, 26 martie 2015, 07:05 / actualizat: 26 martie 2015, 15:08
Cifrele arată o piaţă a muncii mai „sănătoasă“ decât cea din Spania, unde şomajul este de aproape 24%, sau faţă de cea din Italia, cu şomaj de 13%. Cu toate acestea, specialiştii spun că modul în care este măsurat şomajul în România nu include totalul populaţiei care de fapt nu are un loc de muncă.
Institutul de Statistică a anunţat că rata şomajului în luna ianuarie a fost de 6,5%.
Pentru a veni în ajutorul şomerilor sunt organizate în majoritatea oraşelor târguri ale locurilor de muncă.
La Sibiu, 25 de companii de toată ţara caută tineri pentru angajare în diverse domenii.
Despre nivelul şomajului în Transilvania vorbim joi la Subiectul Zilei.
Redacţia
…………………………………………………………………………………………………..
Satu Mare
La începutul lunii martie, rata şomajului din judeţul Satu Mare a înregistrat o scădere cu 0,25% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, şi a fost cu 0,07 procente mai mică decât în luna ianuarie a acestui an.
Din evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă reiese că în judeţul Satu Mare se află în prezent 6.944 şomeri, din care 2.755 sunt femei, iar faţă de luna ianuarie numărul şomerilor a scăzut cu 102 persoane.
Din cele 444 de locuri de muncă vacante în judeţ, 375 sunt pentru Satu Mare, 42 pentru municipiul Carei, 21 pentru oraşul Negreşti Oaş şi doar şase pentru oraşul Tăşnad. Din totalul locurilor de muncă vacante, 20 sunt pentru persoane cu studii superioare, 311 pentru persoane cu studii medii, iar 44 pentru necalificaţi. Peste 100 din numărul total al locurilor de muncă sunt pentru industria textilă, domeniu ocolit de cei ce doresc să se angajaze din cauza salariilor foarte mici.
Directoarea Simona Derşidan afirmă că AJOFM Satu Mare şi-a propus ca în anul 2015 să realizeze un program amplu de formare profesională pentru şomeri sau alte persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în meseriile solicitate de agenţii economici. În aceste programe vor fi cuprinse 666 de persoane.
În luna martie, cursurile sunt organizate pentru 14 persoane care doresc să devină lucrători comerciali, pentru 28 de mecanici auto şi pentru 28 de comunicatori în limba engleză.
Stela Tudor
………………………………………………………………………………………………….
Sălaj
Pentru prima oară în ultimii cinci ani, șomajul stagnează în Sălaj, județul având cea mai mare rată a șomajului din Transilvania de mai bine de 7 ani, potrivit datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj.
Stagnarea șomajului este pusă pe seama adaptării cursurilor de formare profesională a șomerilor în meserii solicitate pe piața locală a forței de muncă, totul la solicitarea angajatorilor nemulțumiți că formatorii pregăteau persoane în meserii care nu erau cerute. Mai mult, pentru ai convinge să vină la cursuri, formatorii le oferă cursanților între 300 și 600 de lei pe lună, iar la final asistență pentru găsirea unui loc de muncă.
Adrian Lungu
…………………………………………………………………………………………………
Bistrița Năsăud
În judeţul Bistriţa-Năsăud rata şomajului la sfârşitul lunii februarie era de 4,23 la sută, în scădere faţă de luna anterioară. AJOFM anunţă un număr de 743 de locuri de muncă vacante, dintre care peste 200 sunt puse la dispoziţie de cel mai mare angajator din judeţ, firma de cablaje auto Leoni.
“La această dată compania germană oferă un număr de 229 de locuri de muncă. În fiecare săptămână această companie angajează cca 50 de oameni. Oferta este vastă datorită faptului că acest agent economic doreşte să îşi extindă capacităţile de producţie. Se caută preponderent personal necalificat, care să fie pregătit la locul de muncă” (Adina Preda, AJOFM BN).
Şi celelalte locuri de muncă disponibile sunt puse la dispoziţie de întreprinderile de pe platforma industrială a municipiului Bistriţa. AJOFM Bistriţa-Năsăud va organiza în data de 24 aprilie o Bursă generală a locurilor de muncă, la Bistriţa.
Florin Săsărman