Contra comodităţilor ( cronicile Reflex)
La ce foloseşte teatrul? Unii vor să vadă pe scenă poveşti încarnate de actori, şi atât e suficient. Alţii vor să uite de grijile cotidiene, alţii pur şi simplu să se distreze. Totuşi, teatrul devine util societăţii când e incomod, când ne scutură de praful comodităţilor, al izolării în vieţile noastre protejate de un loc de muncă, de o familie, de mediocritatea mic burgheză, când denunţă iluzia că trăim cea mai bună din vieţile posibile, când ne arată cu degetul că în jur lumea e agresivă, crudă, neîndurătoare.
Articol editat de , 30 martie 2015, 14:38 / actualizat: 31 martie 2015, 9:06
Dacă priviţi afară, pe stradă, acum, aici în Sfântu Gheorghe, nu-i o lume de care să ne temem? În Oradea, în Bacău, în Iaşi, în Teheran, în New York,… Oare e o lume sigură oriunde, în orice colţ din lumea asta? Lumea ne-o facem noi, asta e contribuţia noastră ca lumea să fie mai bună. Cred eu. – actriţa Oana Ştefănescu în distribuţia spectacolului Contra democraţiei de Esteve Soler în regia lui Alexandru Dabija, de la Teatrul Odeon Bucureşti, invitat în festivalul Reflex, unul din spectacolele cu conţinut social, în care dramaturgul catalan denunţă o umanitate care se pierde pe sine în această lume sălbatic concurenţială.
Tocmai de asta ne-o arată, să încercăm să o reparăm, să o bandajăm, să o oblojim atâta câtă mai e. Nu ne-o arată ca să mergem în direcţia aia, ci să încercăm să mergem către lumină. (actriţa Oana Ştefănescu)
Mar’i, 31 martie, se încheie la Sfântu Gheorghe Festivalul Internaţional de Teatru Reflex, ediţia a 3-a, un festival cu spectacole invitate din ţară şi străinătate, gândit şi croit cu gândul la publicul local. Reflex e un festival care dovedeşte că prin cultură oamenii devin mai responsabili, mai conştienţi de lumea în care trăim. Multe spectacole din selecţia de anul acesta au un accentuat caracter social, politic, dar mai ales propun viziuni regizorale originale, critice, oneste faţă de profesionalismul scenei şi faţă de public.
Am încercat să simt cum trebuie să fie un festival care să provoace surprize. Prin aceste surprize ne face atenţi la cea ce se spune. Prin surpriză ne scoate dintr-o linişte sau un automatism cotidian şi ne face atenţi la lucruri mai complexe. Şi aşa am gândit şi festivalul. Doream acum, la fel ca la celelalte două ediţii, să propun diferite tipuri de teatru care să intre în contrapunct; după un spectacol foarte poetic să urmeze unul rece, foarte politic. După unul politic să urmeze altul politic, şi asta să fie surpriza. Caut să fac o dramaturgie în alegerea spectacolelor şi cred că în acest moment poate una din cele mai cultivate seri se poate petrece la Sfântu Gheorghe, pentru că un festival bun înseamnă o atmosferă în care anumite spectacole foarte bune pot deveni excepţionale. ( regizorul Bocsárdi László , directorul Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, organizatorul festivalului Reflex3)
http://reflexfest.ro/ro/festivalul/
Oana Cristea Grigorescu