Postul şi preparatele din soia modificată genetic
Sărbătoarea Învierii Domnului se apropie iar credincioşii postesc în această perioadă. În ultimii ani, pe piaţă au apărut tot felul de produse de post, care din păcate nu sunt tocmai benefice organismului.
Articol editat de , 30 martie 2015, 07:26 / actualizat: 30 martie 2015, 13:03
Cea mai mare problemă este că în perioada postului, comercianţii scot la vânzare numeroase produse cu conservanţi şi înlocuitori de carne, precum soia. Alimente precum pate-ul de post şi cremvurştii de post sau laptele de soia, văzute ca o alternativă la mesele fără carne, conţin aditivi şi ingrediente nesănătoase care au rolul de a înlocui carnea, brânza şi alte alimente interzise în această perioadă. Gabriela Chealda, medic nutriţionist, ne spune ce alternative avem la mâncarea din soia şi alimentele procesate, create special pentru perioada postului.
Trebuie citit cu atenţie pentru că pe etichetă scrie soia modificat genetic. Se poate ţine post şi prin altceva. Poţi să mănânci salată, ridichi, năut, fasole boabe, mazăre. Poţi să mănânci asortat cu cartofi, dovlecei şi alte lucruri. Marii consumatori de carne sunt cei care merg pe soia. Soia în sine nu este rea, dar dacă este modificată genetic, atunci este o problemă. Trebuie mâncat cât mai simplu şi cât mai puţin procesat. (Gabriela Chealda, medic nutriţionist)
Oamenii spun că deşi nu prea postesc, atunci când decid să renunţe la carne, ouă şi brânzeturi, aleg să mănânce alimentele acceptate în perioada postului, fără să se folosească de produsele cu înlocuitori, aşa cum este soia.
Nu prea ţin post, doar câteodată. Mănânc cartofi şi lucruri naturale.
Ţin tot postul şi mănânc doar produse naturale româneşti. Se curăţă şi sufletul şi trupul.
Ţin când se poate.
E binevenit şi pentru sănătate şi pentru suflet, să fim mai buni şi mai iubitori.
Postul se încheie în data de 12 aprilie, atunci când sărbătorim Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
Cristian Florea