Produsele aproape de expirare, în standuri sau rafturi speciale
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 30 martie 2015, 15:42 / actualizat: 31 martie 2015, 9:38
„Produsele aflate la comercializare cu preţ redus cu 3 zile înainte de expirarea valabilităţii se sortează şi se expun pe rafturi sau în standuri, delimitatea vizibil, cu informare corectă, completă şi precisă a consumatorilor”. Aşa sună principala prevedere din noua lege care a intrat deja în vigoare. Cu alte cuvinte, în magazine ar trebui să găsim rafturi, standuri speciale sau bacuri cu produse la preţ redus unde va fi expusă numai marfa pe cale să-şi piardă termenul de valabilitate, cu toate detaliile afişate pe produs. Cei care nu respectă noile reguli riscă amenzi drastice, a precizat pentru Radio România preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Marius Dunca:
„Dacă se respectă termenul de valabilitate, indicat de către producător, produsul nu este un unul sigur sută la sută. Dacă produsul iese din termenul de valabilitate, atunci putem spune că este unul neconform care poate pune în pericol sănătatea şi viaţa consumatorilor. Din acest motiv am venit cu acest act normativ, pentru a reglementa şi a informa corect, complet şi precis consumatorul. Comerciantul să-mi dea mie, în calitate de client, de consumator posibilitatea să aleg în cunoştinţă de cauză. Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 5000 la 100 000 de mii de lei pentru practici comerciale înşelătoare sau practici comerciale incorecte.”
Din curiozitate, am fost şi noi astăzi într-un cunoscut hipermarket clujean şi am descoperit, într-adevăr, în zona produselor perisabile, două bacuri cu alimente cărora le va expira în două-trei zile termenul de valabilitate inscripţionat de producător. Elena Şraum, asistent director şi responsabil PR, ne-a oferit lămuriri:
„Magazinul a aplicat legea privind produsele cu termen apropiat de expirare. Există două bacuri speciale în care aceste produse pot fi găsite. Ele sunt etichetate cu reducerea de 50 la sută. Pentru facilitatea încasării există o casă destinată special pentru aceste produse.”
Cumpărătorii se declară încântaţi de noua reglementare. Unii pentru că reducerile sunt consistente, 50 la sută din valoarea produsului, alţii pentru că nu vor mai risca să cumpere produse expirate sau că nu vor mai zăbovi la raft pentru a citi pe etichetă data expirării.
„Nu ştiam că există această lege. Totdeauna erau amestecate toate, pâinea lângă carne, lactatele lângă alte produse. Da, cumpăr şi produse care se apropie de data expirării, ele mai sunt valabile o zi, două, se pot consuma. În plus, la jumătate de preţ contează foarte mult.”
„Acum am venit aici şi-am observat. Ne uităm şi noi, alegem… Pentru noi, pensionarii, e o măsură foarte bună. Oricum, 50 la sută, că văd că 50 scrie, înseamnă ceva. De-acum încolo cred că de-aici o să ne luăm produsele de pe o zi pe alta.”
„E o măsură foarte bună. Pentru că ştiţi cum se întâmplă, lumea, în multe cazuri, nu se mai uită la valabilitatea produsului şi se trezeşte acasă că are surprize. Aşa măcar ştii că de la raftul cutare cumperi produse valabile, iar de la celălalt produse care urmează să expire în curând. E chiar foarte bună măsura, zic eu.”
În unele supermarketuri, acest obicei de a separa marfa aflată aproape de termenul de expirare exista. De acum, însă, a devenit regulă. Problema este a magazinelor mici care dispun de spaţiu redus de vânzare a mărfii. Probabil că, de frica amenzilor, se vor găsi soluţii şi în aceste cazuri. Cineva s-a întrebat ce se va întâmpla, bunăoară, cu puii proaspeţi care au termen de valabilitate de 3-4 zile? Vor fi purtaţi, după numai o zi, de pe un raft pe altul? Întrebarea era ironică, evident, pentru că produsele extrem de perisabile intră în altă categorie. Sper că producătorii sau comercianţii nu vor găsi o soluţie să le prelungească durata de „viaţă”. După cum sper că nu va fi nevoie de o nouă lege trecută prin Parlament pentru un biet pui proaspăt…
Dan Moşoiu
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: