Ascultă Radio România Cluj Live

Donarea de sânge

Studenţii clujeni sunt invitaţi să doneze benevol sânge timp de trei zile, începând de marţi, 31 martie.

Donarea de sânge

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 31 martie 2015, 06:00 / actualizat: 31 martie 2015, 17:32

Prin acțiunea „Donăm împreună, UBB dă startul!”, Universitatea Babeș-Bolyai intră în cel mai amplu program național de donare de sânge „O șansă pentru viață”, organizat de Asociația React.

Campania se va derula într-un autobuz special compartimentat, dotat cu o sală de aşteptare şi una de consultaţii cu un mini-laborator unde se testează hemoglobina şi glicemia. Unitatea mobilă mai cuprinde un spaţiu cu două posturi pentru donare şi o sală unde cei care au donat pot servi un ceai sau un suc înaintea părăsirii autobuzului.

Autobuzul va staţiona între orele 8 şi 16 în cele 3 zile de campanie, după programul următor: marţi la Grădina Botanică ,,Alexandru Borza”, miercuri în Campusul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi joi la Sala Polivalentă.

În cei 8 ani de când se derulează programul „O șansă pentru viață”, mii de oameni s-au alăturat acestei cauze şi astfel au fost salvate peste 200.000 de vieți.

 

Andreea Leonid

………………………………………………………………………………………………………

BISTRIŢA

La Centrul de Transfuzii Sanguine din Bistriţa s-au prezentat în ultimele trei zile circa 120 de donatori, dintre care 40 de angajati de la ANAF, în cadrul campaniei “Picătura pentru viaţă”.

Media obişnuită de donatori este de cca 25 pe zi, ceea ce face ca stocul de sânge să fie asigurat în permanenţă, mai puţin pentru grupele cu Rh negativ, în ultimele săptămâni fiind căutaţi cu precădere donatori cu grupa Ab 4 negativ.

Centrul de Transfuzii Sanguine din Bistriţa are câteva mii de donatori onorifici în portofoliu, iar numărul acestora este în continuă creştere, mai ales că mulţi dintre donatori sunt interesaţi şi de setul complet de analize medicale pe care îl pot face gratuit aici.

“Facem gratuit, o dată pe an donatorilor un set de 24 de analize de biochimie. Ele se referă la dozarea colesterolului, trigliceride, probele hepatice, analize care investighează aparatul urinar şi dozarea calciului şi magneziului în sânge. Sânt analize uzuale, care s-ar ridica la o valoare substanţială, dacă ar fi făcute în altă parte”. (Laura Paladic, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bistriţa)

Promovarea pe internet şi mai ales pe facebook a ceea ce înseamnă să fii donator onorific a atras atenţia tinerilor, în primul rând, spune Marius Cârcu, purtătorul de cuvânt al instituţiei:

“Între ei sunt atăţia motociclişti, şoferi care văd şi ei ce se întamplă în ţară şi vin să ajute! În fiecare an, media de vârstă a donatorilor de sânge scade, ceea ce ne bucură” . (Marius Cârcu)

 

Florin Săsărman

………………………………………………………………………………………………..

SATU MARE

Cel puţin două vieţi au fost salvate în Satu Mare, în luna martie, cu sângele donatorilor care se prezintă la Centrul de Transfuzie Sanguină. Cei salvaţi sunt doi tineri, unul de 20 de ani, victima unui accident grav de circulaţie, şi o mămică de 32 de ani din Carei, care se pregătea să aducă pe lume al treilea copil al familiei. Ambele cazuri au fost urgenţe de grad zero, iar fără sângele donatorilor, cei doi şi-ar fi putut pierde viaţa – afirmă directoarea Doiniţa Crişan.

„Un caz foarte special a fost sâmbătă, când un tânăr de 20 de ani, implicat într-un accident grav de circulaţie, a primit 45 de prize de sânge. Alt caz, este cel al unei tinere din Carei, care din cauza unei hemoragii puternice declanşate la naşterea unui copil, a avut nevoie de 75 de prize de sânge”. (Doiniţa Crişan, director CTS Satu Mare)

Mobilizarea promptă a donatorilor face ca în prezent, Centrul de Transfuzie Sanguină din Satu Mare să nu se confrunte cu lipsă de sânge. Perioadele critice apar vara şi toamna.

„Suntem foarte mulţumiţi de donatori, care se prezintă la toate apelurile noastre. Perioadele critice sunt înregistrate primăvara, vara şi toamna, când mulţi sunt plecaţi la muncă, inclusiv peste hotare”. (Doiniţa Crişan, director CTS Satu Mare)

Anul trecut, Centrul de Transfuzie Sanguină din Satu Mare a colectat de la donatori peste 12.000 de prize de sânge, a câte 450 de mililitri fiecare.

 

Stela Tudor

………………………………………………………………………………………………….

SĂLAJ

Centrul de Transfuzie Sanguină Zalău a lansat primul program local de utilizare a unui laborator mobil pentru recoltarea de sânge în teren.

Laboratorul ajunge săptămânal în toate oraşele sălăjene, dar şi în marile comune sau acolo unde există solicitări. Potrivit oficialilor centrului, laboratorul este unul ultramodern care permite recoltarea de sânge în teren în cele mai sigure condiţii.

Directorul Centrului, doctorul Angela Badea, a declarat că de la începerea utilizării laboratorului, cantitatea de sânge recoltat a crescut, unităţile fiind trimse la spitale din Cluj Napoca, Timişoara şi Târgu Mureş.

 

Adrian Lungu

……………………..

SIBIU

Lipsa donatorilor de sânge este o problemă des întâlnită în Sibiu. Cei care nu vin să doneze explică în nenumărate rânduri că ori le este frică să nu contracteze vreun virus ori că nu au timp.

Medicii spun că nu există niciun pericol de contractare a vreunei boli atunci când donăm sânge, iar întreaga procedură durează maxim o jumătate de oră. Toate ustensilele folosite la recoltare sunt sanitare şi pentru fiecare donare se foloseşte un ac nou, steril şi de unică folosinţă. Cei mai curajoşi şi determinaţi să contribuie la salvarea unei vieţi spun că vin chiar şi de câteva ori pe an, însă nu sunt ipocriţi şi spun că în acest act voluntar un aspect important îl joacă şi cele 7 bonuri de masă, dar şi ziua liberă.

Donez ca să le fac şi altora un bine. Acum este a doua oară. Colegii au venit cu mine.

Vreau să ajut un om când are o pierdere de sânge şi are nevoie de grupa mea, cu toate că e o grupă destul de des întâlnită.

Pentru oameni vin. Dar şi pentru bani şi scutire.

Vreau să salvez o viaţă în primul rând. E cel mai important lucru.

Vreau să fac bine. Prima dată am donat pentru cineva şi apoi totul a venit de la sine. De asemenea, primesc 7 bonuri şi zi liberă de la lucru.

Donez şi pentru sănătatea mea, dar fac bine şi altuia.

La Spitalul Clinic Judeţean Sibiu este constant nevoie de sânge.

Oricând noi avem nevoie de donatori, mai ales de cei cu RH negativ. Au mai fost ceva probleme cu grupa A pozitiv care sigur că se perpetuează. De aceea, aşteptăm toţi oamenii care vor să doneze şi care poate că au cunoştinţe sau rude care au nevoie. (Livia Mareş, purtător de cuvânt al Centrului de Trasfuzii Sanguine Sibiu)

Pentru a fi donator de sânge, persoana în cauză trebuie să îndeplinească câteva condiţii esenţiale. Donatorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani, să aibă o greutate corporală minimă de 50 de kilograme şi să aibă tensiunea arterială normală. De asemenea, persoana care vrea să doneze trebuie să nu prezinte boli de piele, sechele pulmonare şi să nu fi suferit vreo intervenţie chirurgicală recent. Femeile însărcinate nu au voie să doneze, întrucât organismul sau trebuie să acopere şi nevoile viitorului copil, iar interdicţia se prelungeşte 18 luni după naştere pentru ca organismul mamei sa îşi refacă pierderile.

 

Cristian Florea

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
Stirea zilei duminică, 12 mai 2024, 10:34

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții

Jurnaliștii de la CNN au întocmit o listă de recomandări pentru iubitorii de drumeții montane din Europa, iar printre celebrele lanțuri...

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Stirea zilei miercuri, 8 mai 2024, 08:24

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca

CSM Oradea s-a calificat, marți, 7 mai, în finala Ligii Naţionale de baschet masculin, după ce a învins-o pe CSO Voluntari, cu scorul de 93-66,...

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania