Falimentul fermierilor provocat de cota de lapte
Începând de miercuri, 1 aprilie, în UE se desfiinţează limitările de producţie prin cote de lapte.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 aprilie 2015, 10:52
Limitarea a fost introdusă în 1981, pentru a se preveni supraproducţia, în condiţiile în care zootehnia Pieţei Comune devenise extrem de performantă. În anul 2004 s-a decis ca, începând cu 2014, cotele să dispară, pentru că pieţele de desfacere s-au extins, ca urmare a globalizării.
Fermierii din ţările aderate la UE după 2004 riscă acum falimentul, deoarece eficienţa lor este mai scăzută decât a celor din ţările occidentale, care au beneficiat de subvenţii masive timp de 50 de ani.
Preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Mircea Ciurea, spune că, din informaţiile sale, fermierii germani, puternic subvenţionaţi de stat, şi-au mărit capacităţile productive, pentru a ataca piaţa românească după 1 aprilie. Ce se mai poate face pentru crescătorii români de vaci cu lapte este introducerea de subvenţii compensatorii, dar numai pentru cei care au între 10 şi 150 de animale, spune directorul APIA Cluj, Adrian Zaharia.
Pentru comparaţie, ţările din Vest au un randament de 7300 l lapte/cap de vacă, iar ferma medie are 54 de vaci. În ţările care au aderat la UE în 2004, randamentul este de 5700 l/cap de vacă, ferma medie având 19 vaci. În România şi Bulgaria se obţin, în medie, 3400 l/cap de vacă anual, iar exploataţia medie are 5 vaci.
Dan Horea
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI