Mielul de Paşti
Ciobanii vând carnea de miel, în această perioadă, cu preţuri cuprinse între 22 şi 25 de lei kilogramul şi mieii, în viu, cu 10 lei kilogramul.
Articol editat de Andreea Leonid, 1 aprilie 2015, 07:05 / actualizat: 1 aprilie 2015, 16:15
Cu cât ne apropiem de Paşte, preţurile s-ar putea majora cu până la 20%, pe fondul creşterii cererii externe pentru mieii româneşti, în special pentru pieţele din Italia şi Grecia, a declarat preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine din România – Romovis, Ioan Câmpeanu. El ne asigură, însă, că nu va lipsi de pe piaţă carnea de miel.
Reprezentantul oierilor români susţine că, în acest an, pe piaţa internă se vor sacrifica până la un milion de miei.
Vor respecta românii tradiţia de a mânca miel de Paşti sau vor fi descurajaţi de preţul cărnii? Care sunt punctele autorizate de unde vom cumpăra miel, sunt întrebări care işi vor găsi răspunsul miercuri la SZ.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
SATU MARE
Un abator mobil pentru sacrificarea mieilor de Paşte, realizat într-un modul metalic, a fost amplasat în piaţa de vechituri din Satu Mare.
Primarul Dorel Coica afirmă că modulul, care este prevăzut cu toate dotările necesare sacrificării mieilor, va deveni funcţional începând de miercuri, 1 aprilie. „Containerul este prevăzut cu un birou de recepţie, o sală de sacrificare şi o sală de eliberare. Totul se va desfăşura în condiţii igienice şi civilizate.” (Dorel Coica, primar Satu Mare).
Înaintea Paştelui Catolic, mieii vor putea fi sacrificaţi începând de miercuri, 1 aprilie, până sâmbătă, 4 aprilie, între orele 8:00 – 17:00. Săptămâna viitoare, înaintea Paştelui Ortodox, programul de sacrificare a mieilor va fi între aceleaşi ore, în intervalul 8 – 11 aprilie.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
BISTRIŢA-NĂSĂUD
În judeţul Bistriţa-Năsăud doar Primăria Municipiului Bistriţa a solicitat autorizarea unui punct pentru sacrificarea mieilor, care va fi deschis începând de mâine, 02 aprilie. Există şi două abatoare autorizate pentru sacrificarea mieilor, în rest, se estimează că aproximativ 25 mii de miei sunt sacrificaţi în gospodăriile populaţiei.
“Mieii pot fi sacrificaţi la cele două abatoare autorizate, din Orheiu Bistriţei, respectiv din Şieu-Măgheruş, ca şi la punctul de sacrificare autorizat special cu această ocazie, din piaţa en-gros din Bistriţa. Nici o altă primărie din judeţ nu a cerut autorizarea unui astfel de punct. Pentru sacrificare, mieii trebuie să fie însoţiţi de certificatul de sănătate pentru ovine şi caprine vii, transportate de la exploataţie la abator, de formularul de mişcare şi de documentul pentru informaţiile referitoare la lanţul alimentar” (Ioan Bogolin, directorul executiv al DSVSA).
În judeţul Bistriţa-Năsăud se sacrifică, anual, circa 30 de mii de miei şi iezi, dintre care doar 6 000 în abatoare sau în punctul autorizat din Bistriţa.
“Carnea rezultată din sacrificarea mieilor în gospodării trebuie consumată doar de către acele familii, ea nu poate fi comercializată”, atrage atenţia Ioan Bogolin.
Deşi Paştele catolic este foarte aproape, la punctul de sacrificare aprobat în Bistriţa nu era, în jurul amiezei, nici un proprietar care să ofere miei vii spre vânzare.
Redacţia
………………………………………….
SIBIU
Experienţa anilor anteriori i-a învăţat pe comercianţi să nu mai scoată la vânzare carne de miel în cantităţi mari înainte de sărbătoarea de Paşte a catolicilor.
Cei care nu au posibilitatea de a cumpăra carne de miel de la ţară, au un singur loc în toată piaţa de unde care pot să cumpere şi trebuie să se grăbească pentru că şi cantitatea este mică. Piaţa agroalimentară din Sibiu are în acest moment un singur comerciant care vinde carne de miel. Vânzătoarea spune că preţurile sunt la fel ca în perioada sărbătoririi învierii Domnului la ortodocşi, dar că oamenii nu se prea înghesuie să cumpere miel în această perioadă. Tocmai de aceea a venit abia de astăzi şi a scos la vânzare doar trei miei.
Nu am adus aşa mulţi miei pentru că încă nu sărbătorim noi Paştile. Din experienţa anilor trecuţi, pot să vă spun că nu prea vin să cumpere în această perioadă. Eu dau kilogramul tot la 25 de lei. Sperăm să vină oamenii să cumpere.
Paştele ortodox şi cel catolic cad destul de rar în aceeaşi zi, deoarece se folosesc două calendare diferite pentru stabilirea acestei sărbători – cel iulian şi cel gregorian. Cu toate acestea, în ultimii 5 ani atât ortodocşii cât şi catolicii au sărbătorit Învierea Domnului în aceeaşi zi. Anul acesta Paştele catolic va fi sărbătorit în data de 5 aprilie, iar cel ortodox cu o săptămână mai târziu, pe 12 aprilie.
Cristian Florea