Ascultă Radio România Cluj Live

Pregătiri pentru noul sezon de vânătoare

În luna aprilie se desfăşoară pe fondurile cinegetice din judeţul Bistriţa-Năsăud acţiunea de evaluare a populaţiilor speciilor de animale strict protejate: urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică.

Pregătiri pentru noul sezon de vânătoare
Foto: Pregătiri pentru noul sezon de vânătoare

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 aprilie 2015, 10:27

La acţiunile de evaluare din teren vor participa reprezentanţi ai fondurilor cinegetice, ai Agenţiei de Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic Cluj-Napoca şi ai Comisariatului Judeţean Bistriţa-Năsăud al Gărzii Naţionale de Mediu, care vor verifica şi corectitudinea datelor înregistrate. La aceste echipe mixte pot participa şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare, universităţi şi ONG-uri.

Evaluarea se face separat pentru suprafeţele fondurilor cinegetice care se suprapun peste ariile naturale protejate, iar la evaluare vor participa şi administratorii sau custozii acestor arii protejate, care vor aviza evaluările la care au participat.

Rezultatele evaluarii vor fi centralizate şi vor fi transmise Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Odată cu centralizarea datelor se vor face şi propuneri de plafon maxim de intervenţie pentru speciile urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică, pe fonduri cinegetice şi gestionari, pentru sezonul de vânătoare 2015/2016. Propunerile de plafon maxim de intervenţie vor avea la bază nivelul pagubelor înregistrate, situaţia efectivelor reale comparative cu cele optime, tendinţa şi structura populaţiei, se arată într-un comunicat al APM Bistriţa-Năsăud.

 

Florin Săsărman

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

Care este unul dintre cele mai mari avantaje ale verzei
Diverse vineri, 18 aprilie 2025, 12:00

Care este unul dintre cele mai mari avantaje ale verzei

Varza este o legumă extrem de benefică, bogată în vitamine, minerale şi antioxidanţi. Este cunoscută pentru proprietăţile sale detoxifiante...

Care este unul dintre cele mai mari avantaje ale verzei
Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România
Diverse vineri, 18 aprilie 2025, 00:00

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România

În adâncurile Banatului, în fosta mină din Anina, se ascunde de zeci de ani un motor cu aburi identic cu cele folosite pe faimosul vas Titanic....

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România
Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 18:00

Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani

Un ceas de buzunar, bancnote și bani găsiți în bunurile pasagerilor de pe „Titanic” vor fi scoase la licitație în Marea Britanie pe...

Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani
Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 14:17

Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025

Paştele din 2025 vine cu idei noi, culori proaspete şi tendinţe inspiraţionale în decorarea ouălor. Tradiţia rămâne vie, însă tot mai...

Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

De ce vopsim ouă de Paști?

Absolut toată lumea vopsește în această perioadă ouăle de Paști – atât credincioșii, cât și necredincioșii, pentru care este doar...

De ce vopsim ouă de Paști?
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti

Ouăle de Paşti sunt poate cel mai recunoscut simbol al sărbătorii, dar puţini dintre noi cunosc diversitatea şi poveştile fascinante care le...

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti
Diverse miercuri, 16 aprilie 2025, 00:00

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum

Datorită climei lor, Insulele Canare se bucură de o mare diversitate de specii endemice atât în ​​faună, cât și în floră.  ...

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum
Diverse marți, 15 aprilie 2025, 00:00

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut

Tot mai mulți oameni remarcă același lucru: prosoapele din frotir de azi nu mai sunt ce-au fost odată.   Sunt mai subțiri, își pierd...

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut