Colinde de Paşte în Ţara Oaşului
Colindele de Paşte reprezintă un obicei tradiţional în cel puţin trei comune din judeţul Satu Mare unde cei mai mulţi dintre locuitori sunt de religie reformată.
Articol editat de , 3 aprilie 2015, 18:00
În comunele Vama, Remetea Oaş şi Oraşu Nou, localnicii păstrează şi acum acest obicei, iar tinerii, organizaţi în cete de colindători, poposesc fără excepţie în toate gospodăriile pentru a anunţa fetele şi femeile că a două zi vor veni la stropit.
Cum se procedează, ne spune Ştefan Enyedi, consilier în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Satu Mare:
„În noaptea de duminică spre luni, băieţii se organizează în cete şi au obligaţia de-a colinda fiecare gospodărie din sat, indiferent de condiţia socială. Colindele vestesc bucuria învierii şi pomenesc de evenimentele petrecute la mormântul lui Iisus. După ce cântă colindele, băieţii le anunţă pe fete că trebuie să se pregătească pentru a doua zi, când vor primi stropitorii cu ouă încondeiate.” (Ştefan Enyedi).
Deşi este un obicei unic în Satu Mare, Muzeul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale nu deţin din păcate înregistrări audio sau video ale colindătorilor.
Întrucât documentarea deţinută de Muzeul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale este prea puţină, nu se ştie cu exactitate de când datează obiceiul colindelor de Paşte în cele trei sate sătmărene. Însă, un lucru e cert: în lipsa tineretului plecat la oraş sau în străinătate, acesta va dispărea.
„Pentru ca această tradiţie să se poată menţine, avem nevoie de tineri. Cele mai vulnerabile comunităţi sunt satele situate la marginea judeţului, unde tinerii pleacă la muncă în străinătate, iar natalitatea este foarte scăzută. Este păcat că această tradiţie unicat în zona noastră, va dispărea.” (Ştefan Enyedi).
Ascultați colindul:
Stela Tudor
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI