Alimentaţie sănătoasă, păr sănătos
Părul cărunt a devenit o mare problemă pentru milioanele de femei din întreaga lume.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 aprilie 2015, 06:00
Medicul dermatolog și profesor Sara Ellison de la Universitatea Victoria, BC Canada, susține că starea de sănătate a părului nostru depinde în mare măsură de dieta alimentară pe care o urmăm. Soluțiile de styling pot rezolva doar aparent problemele. Lipsa de minerale esențiale și vitamine din alimentație pot face părul fragil, casant, friabil și tocit.
Ca urmare, tratamentul trebuie început cu efectuarea unor analize de sânge și cu studierea cu atenție a dietei alimentare. Părul nostru are nevoie în permanență de proteine, zahăr, vitamine și minerale.
Oamenii de ştiinţă americani susţin că nucile grecești conţin multe substanţe nutritive pentru organismul uman și pot preveni încărunțirea părului, relatează Meddaily. Acest tip de nuci trebuie neapărat să fie inclus în alimentaţia de zi cu zi. Potrivit oamenilor de ştiinţă din Pennsylvania, valoarea nucilor se datorează conținutului ridicat de vitamina E, acizii grași omega, antioxidanţi, cantitatea cărora în nucile grecești este mult mai ridicată, decât în toate celelalte specii. De asemenea, aceste nuci conțin cupru, care este foarte important pentru prelucrarea melaninei- pigmentul părului. Lipsa cuprului în organism este cauza cea mai frecventă a apariției părului cărunt.
În general, părul constă în proporție de 90% din proteină. De accea, proteinele nu trebuie să lipsească din dieta noastră alimentară.
Specialiștii atrag atenția noastră asupra Quinoa, o plantă care face parte din familia cerealelor. Boabele de quinoa sunt niște sfere mici, galbene și turtite. Acest aliment este o sursă de aminoacizi, inclusiv de lizină, care este nelipsită din majoritatea șampoanelor recomandate în cazul căderii părului. Firul subțire și fragil de păr poate fi cauza lipsei fierului în organism. Cea mai bună sursă de fier poate fi carnea roșie și lintea.
Ouăle sunt foarte bune pentru o mască hrănitoare pentru păr, pentru că ele conțin vitamina D și B, care contribuie la producerea keratinei, importantă pentru elasticitatea firului de păr.
Pielea capului devine uscată, ca rezultat al lipsei de zinc. Zincul stimulează funcțiile glandelor sebacee şi se regăsește în stridii, crabi, raci, semințe de dovleac. Pentru a reda părului luciul, ar trebui să includem în dieta noastră cereale integrale, care conțin zinc, fier și minerale.
Părul are nevoie de o protecție împotriva radicalilor liberi, ca urmare din dieta noastră nu trebuie să lipsească produsele cu vitamina C, care este extrem de importantă în formarea colagenului. Ca urmare, ar trebui să consumăm ardei iute, portocale, căpșuni, roșii și brocoli.
RADOR
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI