Ascultă Radio România Cluj Live

Alimentaţie sănătoasă, păr sănătos

Părul cărunt a devenit o mare problemă pentru milioanele de femei din întreaga lume.

Alimentaţie sănătoasă, păr sănătos
Foto: Alimentaţie sănătoasă, păr sănătos

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 aprilie 2015, 06:00

Medicul dermatolog și profesor Sara Ellison de la Universitatea Victoria, BC Canada, susține că starea de sănătate a părului nostru depinde în mare măsură de dieta alimentară pe care o urmăm. Soluțiile de styling pot rezolva doar aparent problemele. Lipsa de minerale esențiale și vitamine din alimentație pot face părul fragil, casant, friabil și tocit.

Ca urmare, tratamentul trebuie început cu efectuarea unor analize de sânge și cu studierea cu atenție a dietei alimentare. Părul nostru are nevoie în permanență de proteine, zahăr, vitamine și minerale.

Oamenii de ştiinţă americani susţin că nucile grecești conţin multe substanţe nutritive pentru organismul uman și pot preveni încărunțirea părului, relatează Meddaily. Acest tip de nuci trebuie neapărat să fie inclus în alimentaţia de zi cu zi. Potrivit oamenilor de ştiinţă din Pennsylvania, valoarea nucilor se datorează conținutului ridicat de vitamina E, acizii grași omega, antioxidanţi, cantitatea cărora în nucile grecești este mult mai ridicată, decât în toate celelalte specii. De asemenea, aceste nuci conțin cupru, care este foarte important pentru prelucrarea melaninei- pigmentul părului. Lipsa cuprului în organism este cauza cea mai frecventă a apariției părului cărunt.

În general, părul constă în proporție de 90% din proteină. De accea, proteinele nu trebuie să lipsească din dieta noastră alimentară.

Specialiștii atrag atenția noastră asupra Quinoa, o plantă care face parte din familia cerealelor. Boabele de quinoa sunt niște sfere mici, galbene și turtite. Acest aliment este o sursă de aminoacizi, inclusiv de lizină, care este nelipsită din majoritatea șampoanelor recomandate în cazul căderii părului. Firul subțire și fragil de păr poate fi cauza lipsei fierului în organism. Cea mai bună sursă de fier poate fi carnea roșie și lintea.

Ouăle sunt foarte bune pentru o mască hrănitoare pentru păr, pentru că ele conțin vitamina D și B, care contribuie la producerea keratinei, importantă pentru elasticitatea firului de păr.

Pielea capului devine uscată, ca rezultat al lipsei de zinc. Zincul stimulează funcțiile glandelor sebacee şi se regăsește în stridii, crabi, raci, semințe de dovleac. Pentru a reda părului luciul, ar trebui să includem în dieta noastră cereale integrale, care conțin zinc, fier și minerale.

Părul are nevoie de o protecție împotriva radicalilor liberi, ca urmare din dieta noastră nu trebuie să lipsească produsele cu vitamina C, care este extrem de importantă în formarea colagenului. Ca urmare, ar trebui să consumăm ardei iute, portocale, căpșuni, roșii și brocoli.

 

RADOR

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate