Ascultă Radio România Cluj Live

Bucate alese de Paştele catolic

Sălăjenii care sărbătoresc duminică Paştele catolic s-au pregătit încă de miercuri cu preparate culinare deosebite, unele locale, gătite după cum spune tradiţia locului: în ceaun, la foc moale şi cu multă răbdare.

Bucate alese de Paştele catolic
Foto: Preparate de Paste

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 5 aprilie 2015, 08:43

Am ajuns într-o bucătărie plină în timp ce se pregăteau de zor ciorba, cozonacul, guiaşul şi multe altele…arătau delicios.

Ciorba ardelenească, salata de leurdă cu friptură în vin, ouă roşii, cozonac cu stafide şi multă nucă, cuibi de viespi, gogoşi cu smântână şi dulceaţă de căpşuni, vin roze, vin alb de Borla, prajitură cu cremă de caramel şi celebra prăjitură cu ceapă de Pericei, acestea sunt doar câteva preparate cu care sălăjenii îşi primesc oaspeţii în case, după slujba oficiată la biserică, de Paştele catolic.

Preparate de Paste

Preparate de Paste

Tradiţia culinară este accentuată mai ales în zona Valea Crasnei şi în cea a oraşului Şimleu Silvaniei unde convieţuiesc români şi maghiari, iar prietenia este una deosebită.

Pentru primirea oaspeţilor, localnicii din Crasna au scos la iveala celebrul lor ceaun, unul cu o capacitate apreciabilă. Deasupra, a fost montat cortul, iar lemnele au început să ardă sub un guiaş special, de această dată.

Preparate de Paste

Preparate de Paste

 

Adrian Lungu

Cărți citite, cărți povestite
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite
Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Reportaje miercuri, 29 ianuarie 2025, 17:28

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO

Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj care deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi...

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect
Reportaje vineri, 17 ianuarie 2025, 10:58

Avem un castel, ce facem cu el?

Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj...

Avem un castel, ce facem cu el?