Bucate alese de Paştele catolic
Sălăjenii care sărbătoresc duminică Paştele catolic s-au pregătit încă de miercuri cu preparate culinare deosebite, unele locale, gătite după cum spune tradiţia locului: în ceaun, la foc moale şi cu multă răbdare.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 5 aprilie 2015, 08:43
Am ajuns într-o bucătărie plină în timp ce se pregăteau de zor ciorba, cozonacul, guiaşul şi multe altele…arătau delicios.
Ciorba ardelenească, salata de leurdă cu friptură în vin, ouă roşii, cozonac cu stafide şi multă nucă, cuibi de viespi, gogoşi cu smântână şi dulceaţă de căpşuni, vin roze, vin alb de Borla, prajitură cu cremă de caramel şi celebra prăjitură cu ceapă de Pericei, acestea sunt doar câteva preparate cu care sălăjenii îşi primesc oaspeţii în case, după slujba oficiată la biserică, de Paştele catolic.
Tradiţia culinară este accentuată mai ales în zona Valea Crasnei şi în cea a oraşului Şimleu Silvaniei unde convieţuiesc români şi maghiari, iar prietenia este una deosebită.
Pentru primirea oaspeţilor, localnicii din Crasna au scos la iveala celebrul lor ceaun, unul cu o capacitate apreciabilă. Deasupra, a fost montat cortul, iar lemnele au început să ardă sub un guiaş special, de această dată.
Adrian Lungu