Caş dulce şi tocăniţă cu nokerli
Caşul dulce este unul dintre preparatele tradiţionale care nu lipsesc de pe masa de Paşte a catolicilor. Deoarece preparatul este foarte gustos şi aspectuos, numeroase gospodine din Satu Mare, de religie ortodoxă, au preluat reţeta şi alătură caşul dulce celorlalte bucate tradiţionale de Paşte.
Articol editat de , 6 aprilie 2015, 06:00
Viorica Halasz are 66 de ani şi este una dintre gospodinele din Satu Mare, care, căsătorită fiind cu un maghiar, prepară bucate tradiţionale pentru ambele sărbători. Pentru început ne spune reţeta şi modul de preparare a caşului dulce:
„Se pun la fiert doi litri de lapte. Separat, se amestecă zece ouă întregi cu zece linguri de zahăr, două pliculeţe de vanilie şi zeama de la o lămâie. Această compoziţie se toarnă în laptele care fierbe la foc domol. După zece minute, când începe să iasă zerul la suprafaţă, caşul dulce e gata. Se pune compozia într-un tifon şi se lasă la scurs până a două zi. Caşul dulce este tăiat în felii subţiri şi se serveşte alături de şuncă fiartă, ouă, umplutură şi hrean.” (Viorica Halasz)
Tocăniţa de miel cu nokerli – adică găluşte mărunte din făină, apă, sare şi ou – este un alt preparat tradiţional la Paştele Catolic. Viorica Halasz, spune că a învăţat reţeta de la rudeniile soţului care locuiesc în Sălaj.
„Se face o tocăniţă din carne de miel, cu ulei, ceapă, ardei roşu, piper, tot felul de alte condimente, după gustul fiecăruia şi neaparat foarte mult pătrunjel verde, tocat mărunt. Când e aproape gata, peste tocăniţă se toarnă circa cinci ouă bătute ca pentru papară şi se amestecă. Se pun în farfurie găluştele nokerli, iar peste ele tocăniţa de miel.” (Viorica Halasz).
Ambele preparate sunt aşezate pe masa de Paşte şi sunt deosebit de gustoase.
Stela Tudor
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: