TVA redus de la 1 iunie
UPDATE: Taxa pe valoare adăugată va scădea de la 1 iunie de la 24 de procente la 9% pentru toate produsele agroalimentare, băturile nealcoolice şi toate serviciile de alimentaţie publică.
Articol editat de Camelia Velțan, 7 aprilie 2015, 13:03 / actualizat: 31 mai 2015, 13:23
Guvernul susţine şi scăderea generală a TVA de la 24 la 20%, dar de la 1 ianuarie 2016. Precizarea a fost făcută marţi, 7 aprilie, de premierul Victor Ponta.
Executivul consideră că măsura va stimula consumul şi implicit creşterea economică.
Potrivit premierului Victor Ponta cota unică de impozitare va rămâne la 16 procente.
………………………………………………………………………………………………………………
Taxa pe valoarea adăugată urmează să scadă din iunie, cu şase luni înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal aşteptată pentru anul viitor. Decizia va fi luată în şedinţa de Guvern de marţi, 7 aprilie, când vor fi analizate două variante: o reducere generală a taxei sau TVA mai mic doar pentru alimente.
Balanţa înclină către o reducere a cotei standard de la 24 la 20%. Premierul Victor Ponta spune că impactul bugetar este diferit, dar administrarea fiscală este mult mai simplă la cota generală de TVA faţă de cotele diferenţiate. În ceea ce priveşte calculele specialiştilor acestea au arătat că după creşterea TVA de la 19 la 24 de procente în 2010 încasările au crescut cu doar 1,5%. Analizele făcute arată că, de asemenea, că acum o scădere cu patru procente a TVA nu va reduce încasarea efectivă, ci se va reduce diferenţa între cât scria în lege şi cât se încasa cu adevărat. Premierul s-a consultat luni, 6 aprilie, şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, asupra variantelor de reducere a TVA. Fie că va fi diminuată cota standard de la 24 la 20 de procente, fie TVA la produse alimentare de bază de la 24 la 9% măsura ar urma să fie aplicată din luna iunie.
Guvernul crede că măsura va stimula consumul şi implicit creşterea economică.
Pe de altă parte, economiştii avertizează că reducerea TVA va aduce o creştere a deficitului bugetar.
În prezent România are una dintre cele mai mari taxe pe consum din Uniunea Europeană. Taxa pe valoarea adăugată a fost majorată în 2010, pe fondul măsurilor de austeritate adoptate pentru a face faţă crizei financiare mondiale.
Radio România Actualităţi
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI