Tinerele speranţe promovează tradiţia la olimpiadă
Olimpiada Meşteşuguri artistice tradiţionale, faza judeţeană, se desfăşoară zilele acestea la Sibiu.
Articol editat de , 7 aprilie 2015, 16:57
Concurenţii au vârste cuprinse între 6 şi 18 ani şi sunt împărţiţi pe 21 de secţiuni. Tinerii talentaţi trebuie să demonstreze cât sunt de pricepuţi la cusut, brodat, confecţionat păpuşi şi măşti, împletit, pictură pe sticlă şi olărit. Câştigătorii locului I pe fiecare meşteşug reprezentat la faza judeţeană vor participa la faza naţională în luna august.
La competiţie participă 117 elevi din 35 de şcoli, cluburi de copii şi ateliere particulare din tot judetul Sibiu. Numărul acestora este mai mare faţă de cel înregistrat la ediţia de anul trecut, când au participat 107 copii din 29 de unităţi de învăţământ. (coordonatorul proiectului, Cosmin Călinescu)
La olimpiadă participă şi dascălii tinerilor, părinţi, profesori sau maeştri în arta meşteşugurilor tradiţionale. Aurelia Dobrilă, expertă în arta cusăturilor pe pânză, face acest lucru din plăcere. Ea spune că indiferent de cât de greu este, se dedică întru totul fetelor pe care le învaţă.
Într-un fel e dificil dar trebuie să le accept aşa cum sunt şi să le explic şi să înveţe. Ele o să ducă tradiţia mai departe cu costumul popular care e format la noi din negru şi alb, ie, fustă şi crătinţă. (Aurelia Dobrilă)
Fetele, învăţate de mici ce înseamnă tradiţia, spun că sunt pasionate de meşteşugurile artistice tradiţionale şi că nu fac asta pentru concurs, ci pentru a deveni cât mai bune. Ele ştiu deja, încă de la vârste fragede, cum se face o cusătură perfectă.
Am început pregătirea în septembrie şi vreau să continui. Facem pregătiri odată pe săptămână, miercurea, de la 15 la 17.
Când eram pe clasa a IV-a, doamna noastră învăţătoare ne învăţa să coasem pe pânză. În loc să lipim şi să desenăm, noi coseam. Am început din liniuţe, apoi am făcut x-uri. Tot din liniuţe am făcut şi rama.
Concursul se desfăşoară pe durata a două zile la Biblioteca Judeţeană Astra din Sibiu şi este dedicat exclusiv tinerilor care iubesc tradiţia românească şi meşteşugurile artistice.
Cristina Bălău