Ziua Mondială a Sănătăţii
Marţi, 7 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii. Tema din acest an este SIGURANȚA ALIMENTAŢIEI şi a fost aleasă întrucât bolile transmise prin alimente duc anual la decesul a 2.000.000 de persoane, o mare parte fiind copii.
Consumul de alimente sigure şi hrănitoare ne oferă energia de care avem nevoie, pentru a ne bucura de un stil de viață sănătos și activ.
Dar, alimentele pot conţine bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice care sunt responsabile pentru aproximativ 200 de boli, de la diaree acută până la cancer.
Hrana poate să se contamineze în orice moment al producţiei şi distribuţiei. Responsabilitatea primară însă, le revine producătorilor de alimente.
Sloganul acestei zile este: „De la fermă până în farfurie/ Mâncarea sigură să fie”
Autorităţile sanitare clujene au demarat o campanie de informare în şcoli, în cadrul căreia au distribuit materiale informative privind alimentaţia sănătoasă.
Cât de sigură este hrana pe care o consumăm aflaţi marţi, 7 aprilie, la Subiectul Zilei.
Articol editat de Camelia Velțan, 7 aprilie 2015, 07:00 / actualizat: 7 aprilie 2015, 17:07
Redacţia
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Satu Mare
Cel puţin 100 de copii din judeţul Satu Mare au ajuns la spital anul trecut, cu toxiinfecţie alimentară cauzată de alimentele consumate la şcoală şi grădiniţă.
Primul caz a avut loc la începutul anului, când, din cauza laptelui distribuit în cadrul programului guvernamental Cornul şi laptele, 50 de copii de la Şcoala Generală din comuna Odoreu au fost transportaţi la spital unde au fost diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară. Rezilierea contractului cu firma din Timişoara care furniza laptele în şcolile din judeţ, a făcut ca distribuirea laptelui în unităţile de învăţământ să aibă loc cu peste o lună întârziere de la începerea anului de învăţământ 2014-2015.
Alţi 50 de copii au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, în luna mai, după ce au consumat alimentele furnizate de o firmă de catering grădiniţei din comuna Medieşu Aurit.
În ambele cazuri, toxiinfecţia alimentară a fost cauzată de infestarea cu stafilococi a alimentelor consumate de copii.
Stela Tudor
……………………………………………………………..
SIBIU
Alimentaţia corespunzătoare este unul din factorii importanţi ai unei vieţi sănătoase.
Specialiştii spun că inclusiv alimentele sănătoase pot să conţină bacterii şi paraziţi, iar dacă nu sunt cumpărate de la comercianţi avizaţi şi nu sunt gătite corespunzător, pot să ducă la boli grave. Tocmai de aceea este recomandat ca toate alimentele să fie cumpărate din locuri sigure, să fie proaspete, iar mai apoi să fie spălate bine şi gătite cu atenţie. Maria Varga, medic nutriţionist, vorbeşte despre modul în care trebuie să pregătim alimentele înainte să le mâncăm.
În primul rând, trebuie să le spele foarte bine, dar mai presus de atât, să provină dintr-o sursă sigură. Să nu cumpere la întâmplare, alimentele crude trebuie să fie foarte bine spălate. Carnea trebuie gătită bine dar să nu fie arsă pentru că dezvoltă compuşi cancerigeni, să nu folosească aceleaşi ustensile pentru legume şi carne. Ouăle să fie bine fierte, iar laptele nefiert să fie de la o vacă sănătoasă. Brânza trebuie să fie cumpărată tot din locuri sigure şi omul trebuie să se uite la mâinile celor care o vând. (Maria Varga, medic nutriţionist)
Oamenii spun că au grijă ce cumpără şi de unde aleg să îşi facă proviziile.
Eu cumpăr mereu din locuri sigure, de la marile magazine. Am încredere mai mare pentru că acolo sunt toate ambalate mai bine.
Am siguranţă că tot produsul din carne este verificat în magazinele mari. Ca tot sibianul civilizat, mă uit să fie curăţenie şi să fie produsele expuse corespunzător şi doar mai apoi cumpăr.
Studiile arată că bolile transmise prin alimente duc anual la decesul a 2.000.000 de persoane, o mare parte fiind copii.
Cristian Florea