Drumul Crucii
Imagini desprinse parcă din filme, uimire, lacrimi şi durere pe feţele a zeci de sătmăreni care au asistat la reproducerea procesiunii dramatice a drumului parcurs de Iisus Hristos de pe străzile Ierusalimului până pe muntele Golgota unde a fost răstignit.
Articol editat de , 8 aprilie 2015, 17:18
Reprezentarea Dramatică a Drumului Crucii, a adus la Satu Mare povestea Mântuitorului sacrificat cu 2.000 de ani în urmă, iar imaginile au fost de-a dreptul dramatice.
Băimăreanul Daniel Leş, iniţiatorul a ceea ce a pornit cu 10 ani în urmă de la o idee fugară, ne spune cum a început totul:
Mă aflam cu o expoziţie la Sala Dalles din Bucureşti şi m-a apucat oarecum o tristeţe să văd cum oamenii se agită în preajma sărbătorilor doar pentru a consuma mai mult. Şi atunci am avut o imagine cu Mântuitorul care trece cu o cruce în spate printre ei. Următorul gând a fost dacă sunt în stare să fac acest lucru. (Daniel Leş)
Să fii în rolul lui Iisus Hristos nu e uşor, iar încărcătura spirituală e copleşitoare. Dar mesajul şi impactul sunt foarte puternice, inclusiv asupra tinerilor:
Este destul de greu, deoarece te încearcă mândria că ai fi cineva. Eu însă, mereu îmi păstrez o doză de luciditate şi să fiu mai degrabă degetul care-l indică pe Mântuitor şi să nu-mi asum niciun merit. (Daniel Leş)
Mulţi dintre sătmărenii care au asistat la procesiune au avut lacrimi în ochi.
Cum să nu mă impresioneze? Sunt patimile Domnului Iisus Hristos! ( spectator)
Sigur că am emoţii. E săptămâna mare, probabil de asta…(spectatoare)
Nu am cuvinte. Sunt fapte care s-au întâmplat cu adevărat acum 2.000 de ani… ( spectator)
Procesiunea Drumul Crucii este o reprezentare dramatică a drumului parcurs de Domnul Iisus Hristos înainte de moartea Lui.
Dramatizarea este realizată de un grup de credincioşi din mai multe confesiuni religioase, ca o încercare de a demonstra că în creştinism nu există graniţe. Personajele istorice Iisus Hristos, soldaţii romani, Pilat din Pont, Baraba, Maria – mama lui Iisus, mironosiţele şi alte personaje, poartă costume precum acelea de acum 2.000 de ani. După Satu Mare, Drumul Crucii va ajunge la Târgu-Mureş, Lugoj şi Arad.
Stela Tudor
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI