După întocmirea listei, perindăm magazinele şi pieţele pentru a cumpăra cele necesare şi bineînţeles căutăm preţuri cât mai mici.
În Sălaj, un kilogram de carne de miel viu costă între 10 şi 13 lei, iar la magazin preţul depăşeşte chiar 25 de lei. Oficialii Direcţiei Agricole ne dau asigurări că preţurile trebuie să fie mai mici decât cele de anul trecut deoarece sunt miei suficienţi.
Românii consumă cu ocazia sărbătorilor pascale: friptură de miel, drob, cozonaci, pască şi ouă roşii. Cât ne va costa masa tradiţională de Paşti vom descoperi astăzi la Subiectul Zilei.
Redacţia
………………………………………………………………………………………………………………………….
Cluj Napoca
Pe ultima sută de metri am pornit în căutarea coşului de Paşte. Ce punem în el şi cât alocăm din bugetul familiei pentru masa de Paşti sunt întrebările zilei. Şi unde să găseşti mai bine răspunsurile decât într-un hypermarket.
Până acum am cumpărat produse cam de 700 de lei. Miel, ouă, foile pentru prăjituri, unt și alte ingrediente pentru crema din prăjituri, legume, fructe. N-am pus la socoteală unele alimente pe care le avem deja acasă.
Coşul acesta nu este pentru noi. Ajutăm o familie cu patru copii, cu o situaţie materială precară şi am pus în coş alimente de bază: carne, lapte, salam, brânzeturi, paste făinoase, ulei, unt, undeva în valoare de 500 de lei.
N-am făcut niciun calcul şi nici nu ne-am propus. Luăm minimul necesar. O jumătate de miel, pentru friptură şi ciorbă, mezeluri, caşcaval, apă, suc, bere, vin, prăjituri, cozonaci. Până la urmă dacă mă gândesc cred că totul face cam 400 de lei.
400, 700, sau doar 100, preţul coşului de Paşte variază în funcţie de pretenţii şi de buget. Hipermarketurile vin în ajutorul celor nehotărâţi cu oferte pentru coşuri gata pregătite. Dar şi aici poţi să fii pretenţios sau nu , pentru că preţul lor variază între 50 şi aproape 300 de lei. Ce conține un astfel de coş, cu un cost mediu ne-a spus Gabriela Saloi, responsabil calitate clienti, la un hipermarket din Cluj.
Un panettone, o cutie de ciocolată, o sticlă de vin, un iepuraş de ciocolată, o cutie de napolitane şi un ou de decor.
Şi dacă tot am fost astăzi la cumpărături am făcut şi noi un calcul pentru Coşul de Paşte. Mielul, în jur de 25 de lei kilogramul, luăm cam 2 kg, dacă vreti şi drob, organele sunt un pic mai scumpe, 29 de lei kg, mai adăugăm un kg-un kg jumătate, punem şi o butelie de vin şi tinem să fie de calitate, alţi 20 de lei.
Lângă verdeţurile de sezon merge şi o brânză bună, telemea, ca în Ardeal, pe care o luăm direct de la producător, deci mai scoatem din buzunar 25-30 de lei. Nu uităm de ouă, ulei, făină, unt, legume, fructe şi ajungem pe la.. 300 de lei. Să aveţi poftă şi ….sărbători fericite.
Adela Groza
……………………………………………………………………………………………………………………………..
Sălaj
Cu ani în urmă, sărbătorile pascale erau și momentul în care garderoba sălăjenilor, mai ales a celor de la sat, se îmbogățea cu haine noi. O pereche de teniși, pantofi, o cămașă, o rochie sau săndăluțe, acestea erau, potrivit cercetătorului științific Camelia Burghele, principalele atenții care nu lipseau din viața sălăjenilor în preajma sărbătorilor.
Odată cu schimbarea societății s-au schimbat si gusturile oamenilor. În locul acestor simple cadouri atât de necesare au apărut telefoanele inteligente, tabletele, ceasurile sau iepurașii pentru joacă. În opinia cercetătorului științific, Camelia Burghele, parte din aceste obiceiuri vechi din satele sălăjene au dispărut, lăsând în spate doar amintirea unor vremuri de mult apuse.