Economistul Ionuţ Dumitru despre scăderea preţului la alimente
Reducerea TVA la produsele alimentare cu 9 la sută, de la 1 iunie, nu se va transmite complet în scăderea preţurilor, apreciază preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, ci doar în proporţie de 50 – 60 la sută.
Miercuri, reprezentanţii producătorilor, procesatorilor de produse agro-alimentare şi cei ai marilor comercianţi au estimat că după scăderea TVA preţul alimentelor va scădea cu doar 12 procente.
Altfel spus, odată cu reducerea taxei pe valoarea adăugată, alimentele ar putea să se ieftinească cu 80 la sută. Este o variantă pe care preşedintele Consiliului Fiscal o pune sub semnul întrebării şi spune că eventuala ieftinire a preţurilor la alimente va depinde de modul în care vor acţiona marile centre comerciale.
„Un calcul pur matematic, dacă s-ar transmite 100%, ar fi o scădere 12 şi un pic la sută în preţ. Evident că nu se va întâmpla asta. Nu s-a întâmplat niciodată să ai o transmisie de 100% din modificarea de taxe în preţul final. Presupunerea mea este că ar putea fi o transmisie de 50-60%, care ar însemna probabil o inflaţie aproape de zero la sfârşitul anului. Fără îndoială că va fi o scădere a preţurilor la alimente. E discutabil cât de mult va fi păstrat ca marjă de către retaileri şi cât de mult se va transfera cumpărătorului final”. (Ionuţ Dumitru)
Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru a mai spus că este posibil ca reducerea de TVA de la 1 iunie sa nu produca efecte semnificative asupra deficitului bugetar, dar a adăugat că acest lucru se va realiza pe seama scaderii nivelului investitiilor publice. El a adăugat însă că în acest mod va fi afectată şi mai mult finanţarea programelor de infrastructură, atât de necesare pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri, pentru atragerea investiţiilor şi pentru impulsionarea creşterii economice.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 9 aprilie 2015, 18:41 / actualizat: 9 aprilie 2015, 20:07
RADOR