Rânduiala zilei de Joi
Cea mai cunoscută activitate, din ziua de Joi a Săptămânii Mari, este vopsitul ouălor, care simbolizează sângele Mântuitorului vărsat pe cruce pentru oameni. Dar, în vechime se credea că în această zi sufletele morţilor revin la casele unde au trăit şi de aceea există un ritual special pentru întâmpinarea lor.
Articol editat de , 9 aprilie 2015, 09:55
“Bunica mea se trezea de dimineaţă, îşi făcea un focuţ în curte, lângă care punea un scaun. Pe scaun punea o felie, două de pâine, un cuţit, o cană cu apă şi nişte sare. Apoi începea să îşi strige morţii pe nume, pe cei care ştia ea că îi are pe vatra aceea. Stătea acolo până se potolea focul”.(Lucica Ruscău, din Prundul Bârgăului).
Dar, ziua de Joi este dedicată, în primul rând, vopsitului ouălor. Deşi a devenit un obicei ca acestea să fie vopsite cu substanţe colorante cumpărate din magazine, merită să vedem cum se vopsesc ouăle în fiertură din cozi de ceapă roşie, pentru că această metodă tradiţională este cu adevărat sănătoasă:
“Eu pun zece, cincisprezece ouă împreună cu cojile de ceapă în ceaunul în care fierbem mămăliga şi le las şapte, opt minute. Dacă vreau ca ouăle să fie roşii le fierb cu coji de ceapă roşie, dacă vreau să fie mai deschise la culoare le fierb cu coji de ceapă galbenă”. (Floarea Homei, meşter popular din comuna Telciu).
La ţară, chiar şi în zilele noastre se fierb şi se înroşesc cel puţin 100 de ouă. Am întrebat-o pe Oniţa Ani, din Salva de ce trebuie vopsite atât de multe:
“Au fost ani în care am vopsit către două sute de ouă, că veneau mulţi copii în ziua de Paşti. Acuma nu mai îmblă atâta de mulţi, dar mai vin. Apoi, îs neamurile, care ne aduc ouă roşii şi trebuie să trimitem şi noi la alţii”. (Oniţa Ani, Salva)
Ouăle vopsite în fiertură din coji de ceapă sunt nu numai foarte sănătoase, dar şi rezistă foarte mult, fară să se strice, ne spune Eugenia Linul, din Salva:
“Noi punem ouă într-un coş şi le ducem la slujba de Înviere să le sfinţească părintele. Şi ţin şi o săptămână aceste ouă sfinţite de Paşti”. (Eugenia Linul din Salva)
Tot la Salva unii oameni nu aşteaptă până sâmbătă să taie mielul, ci îl sacrifică încă de joi, astfel încât carnea să se zbicească până va fi tranşată şi pusă la cuptor.
Ziua de Joi din Săptămâna Mare se încheie prin participarea la slujbă, denia de acum fiind cunoscută ca Denia celor 12 Evanghelii, în care se vorbeşte despre prinderea şi procesul Mântuitorului, dar şi despre răstignirea Sa.
În unele sate există obiceiul ca după slujbă să se înconjoare biserica.
Florin Săsărman
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI