Centru tribal în zona localităţii Căuaş
Urmele unui centru tribal vechi de 3.000 de ani au fost descoperite în zona localităţii sătmărene Căuaş, cu prilejul cercetărilor arheologice efectuate de specialişti ai Muzeului Judeţean Satu Mare în parteneriat cu Universitatea din Koln din Germania, în cadrul unui program ce are ca principal obiectiv aşezarea fortificată din mileniul I î. de Hr. de la Căuaş-Sighet.
Articol editat de , 10 aprilie 2015, 10:00
Început în urmă cu şapte ani, programul de scanare geomagnetică a siturilor din judeţul Satu Mare a dat rezultate deosebite în mai multe puncte arheologice din zona Carei-Tăşnad, însă rezultatele de la Căuaş sunt cu totul ieşite din comun, dovedindu-se a fi relevante pentru istoria timpurie a civilizaţiei tracice şi chiar pentru protoistoria europeană. Cu ajutorul procedurilor specifice de scanare geomagnetică, s-a constat că aici a existat un centru tribal, ce se întindea pe o suprafaţă de 56 de ha, într-o zonă fortificată natural prin revărsarea a două pâraie în valea Ierului. Întreaga suprafaţă a fost fortificată printr-un efort ce dovedeşte posibiltăţi impresionante ale comunităţii ce a trăit în aşezare.
Un aspect deosebit de important care se desprinde la finalul cercetărilor este determinat de sutele de construcţii de pe suprafaţa sitului arajate pe şiruri, dovedind că locuinţele au fost construite după un plan prestabilit. Acest sistem complex de amenajare, ce a fost definit ca fiind protourban, este cunoscut doar la vestitul centru tribal din localitatea Biskupin -Polonia.
Situaţia de la Căuaş dovedeşte că ar putea fi un fenomen european, databil în secolele X-VIII î.de Hr., care însă s-a prezervat şi poate fi reconstituit în puţine cazuri.
Stela Tudor
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI