Mare grijă la condus şi mâncatul excesiv de Paşti!
Perioada sărbătorilor de Paşte aduce cu sine bucurii, timp liber petrecut cu cei dragi şi multe cadouri. Această perioadă aduce însă şi două mari probleme – accidente şi dereglări gastro-intestinale.
Articol editat de , 10 aprilie 2015, 13:04
Cu toate că mâncărurile de Paşte nu sunt atât de grase precum cele din perioada sărbătorilor de iarnă, oamenii trebuie să aibă mare grijă la modul în care îşi împart mesele. Specialiştii spun că este indicat ca înainte şi după friptura de miel şi nelipsitul drob, să consume fructe şi legume şi să nu exagereze cu mesele grele.
Contează foarte mult ce mâncăm şi cât mâncăm. Toate produsele tradiţionale preparate din carne au un conţinut în preparare mult prea ridicat de sare şi atunci ne putem aştepta la plusee de tensiune arterială, indigestii şi gastrite. Cei care s-au străduit şi chiar au reuşit să ţină un post prelungit, trebuie să fie cu atât mai atenţi la excesele de sărbători. Între mese putem să luăm o mică gustare sub formă de fructe, iar la mese trebuie totuşi să respectăm conţinutul meselor. E bine, dacă gătim ceva mai greu, să avem o salată lângă. Trebuie să avem grijă şi la dulciuri pentru că toate aceste alimente grele sunt mult mai greu de digerat. Putem apela şi la mici remedii, câte un ceai digestiv, de exemplu. Recomand pacienţilor să guste câte puţin din toate, să nu mănânce chiar pe săturate. (Mirela Bogdan, medic nutriţionist)
O altă mare problemă care apare în mod normal în perioada sărbătorilor constă în accidentele care se petrec ori din cauza şofatului sub influenţa alcoolului ori din cauza neatenţiei atunci când pregătim toate cele necesare pentru întâmpinarea musafirilor – tăieturi, căzături sau arsuri.
În perioada sărbătorilor pascale, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu, secţiile vor asigura în permanenţă serviciul de gardă, Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul spitalului funcţionează în permanenţă, iar în ceea ce priveşte Ambulatoriul, luni este închis, datorită faptului că este sărbătoare legală, programul urmând să fie reluat marţi, după orarul normal. (Decebal Todăriţă, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu)
În perioada sărbătorilor pascale, anul trecut s-au produs în ţară 26 de accidente rutiere în urma cărora au decedat doi oameni, iar alți 35 au fost răniți. Poliţiştii rutieri recomandă şi de această dată conducătorilor auto să fie atenţi la drum şi să nu consume băuturi alcoolice înainte să se urce la volan.
Cristian Florea