Mormântul Domnului – Căpâlna
Există la Căpâlna, pe Valea Frumoasei, un obicei (poate unic) ca în Vinerea Mare, după Sfântul Maslu să se pregătească Mormântul Domnului în biserică, în fața căruia se va cânta prohodul Domnului seara la Denie.
Articol editat de cristina.rusu, 10 aprilie 2015, 15:30 / actualizat: 12 aprilie 2015, 11:37
Ce este deosebit față de alte parohii în acest sens, este faptul că Sfântul Epitaf care are imprimat pe el Mormântul Mântuitorului nu se pune pe o masă, ci se introduce, împachetat, într-un sicriaș (cam de 1 m lungime).
Prohodul se cântă în fața acestui sicriaș, iar înconjurarea se face tot cu el, fiind purtat de patru flăcăi (între 14 – 24 ani – necăsătoriți)
După ce se înconjoară biserica, acest sicriaș este suspendat la intrarea în biserică (între ușorii de la ușa pronausului), iar oamenii intră pe sub el atingându-l cu capul.
După ce a trecut toată lumea „pe sub Domnul” sicriașul este adus de cei patru flăcăi în fața iconostasului, după care este deschis, iar preotul ia din el Sfântul Epitaf, îl înalță cu scena pictată înspre credincioși, făcând semnul crucii cu el, apoi îl așează pe o masă între tetrapoadele de lângă solee, unde va fi sărutat de credincioși după încheierea prohodului.
La această sărbătoare tradițională pentru parohia din Căpâlna de Sebeş, participă tot satul, marea majoritate îmbrăcați în costume populare specifice zonei.
Cezar Firu
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI