Oameni de poveste: mitropolitul Clujului, IPS Andrei
Mitropolitul Clujului, Înalt Preasfinţia Sa Andrei, este de profesie inginer şi este cunoscut ca întemeietorul Seminarului Teologic Ortodox Liceal din Alba Iulia şi unul dintre fondatorii Universităţii „1 Decembrie 1918”.
Articol editat de Andreea Leonid, 10 aprilie 2015, 06:35 / actualizat: 10 aprilie 2015, 7:57
A fost timp de 20 de ani arhiepiscop de Alba Iulia, iar de 3 ani, de când este mitropolit de Cluj, a realizat multe proiecte educaţionale şi sociale. Ca episcop a construit 200 de biserici, a dezvoltat una dintre cele mai mari reţele sociale din ţară, cu numeroase centre sociale, case de tip familial, cantine şi cămine pentru bătrâni. A înfiinţat un post de radio creştin, a scris 13 cărţi de teologie, peste 60 de studii de specialitate şi a tradus două volume din franceză.
IPS Andrei s-a născut în Oarţa de Sus, localitate situată la 50 de kilometri de Baia Mare. A crescut într-o familie modestă, în care a învăţat de mic ce înseamnă credinţa creştină.
„Anii copilăriei au fost minunaţi„, îşi aminteşte cu nostalgie mitropolitul Andrei. „Tata a fost ţăran, mama a fost învăţătoare. Toate tradiţiile satului au avut impact asupra sufletului meu. Personal de atunci m-am hotărât pentru preoţie, dar vremurile de atunci erau potrivnice vieţii spirituale şi nu m-au ăncurajat părinţii atunci să merg la teologie. Am făcut facultatea de construcţii. Anii de studenţie din Bucureşti au avut un impcat pozitiv asupra mea pentru că încă mai trăiau marii duhovnici pe care i-am cunoscut”.
După câţiva ani, a urmat cursurile facultăţii de teologie din Sibiu. Prima parohie pe care a păstorit-o în calitate de preot a fost cea din Turda, de unde are amintiri frumoase legate de oamenii buni pe care i-a întâlnit. Apoi a ajuns la Alba Iulia unde timp de 20 de ani a fost episcop. IPS Andrei a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal şi a fost printre fondatorii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Ulterior, în calitate de arhiepiscop de Alba Iulia, a făcut demersurile necesare înfiinţării Facultăţii de Teologie din Alba Iulia, primele cursuri fiind începute în 1991. La Cluj a construit deja un sediu nou pentru studenţii facultăţii de teologie şi are în derulare alte proiecte sociale destinate bolnavilor, copiilor şi bătrînilor.
Activitatea intensa pe care o desfăşoară, îi lasă mitropolitului Andrei puţin timp pentru relaxare. Preferă să citească literatură clasică şi să se plimbe. Alte detalii, aflaţi în reportaj!
FOTO: Daniel Rus
Andreea Leonid