Pancovele-vedetele sărbătorilor
Unii le spun gogoşi, alţii, pancove, dar cert este faptul că preparatul realizat de gospodinele de pe Valea Crasnei are mare trecere de sărbători, fiind potrivit mai ales după o masă grea, grasă şi iute.
Articol editat de , 10 aprilie 2015, 18:00
Pancovele sălăjene sunt realizate din faină albă de grâu amestecată cu apă călduţă şi puţină sare. Aluatul este frământat vârtos cu un amestec de drojdie şi puţin lapte. Lângă toate acestea se adaugă şi alte ingrediente despre care nu am reuşit să aflu mare lucru, fiind atenţionat că este un secret din Crasna, o comună sălăjeană apreciată pentru respectarea valorilor locale, inclusiv în bucătărie.
Pancovele sunt tăiate în aluat cu un pahar de mărime medie, iar bucăţile rezultate sunt arucate într-o baie de ulei încins. Când s-au rumenit uşor, pancovele sunt arucate într-un taler mare, cât toate zilele şi amestecate cu zahăr fin.
Cât sunt calde, fain aşezate în blid, peste pancove se poate turna un linguroi de smântână şi un strop de dulceaţă de mure sau căpşuni. Rezultatul este uimitor, iar dacă în apropiere se află şi un pahar cu vin roze, lucrurile se complică în favoarea celui care gustă. Poftă bună!
Adrian Lungu
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: