Pe Someş în jos
Cine crede că artiştii nu sunt interesaţi de realităţile lumii înconjurătoare se înşeală. Natura a fost dintodeauna primul model al pictorilor. E firesc să se opună distrugerii ei cu uneltele meseriei:
Articol editat de , 10 aprilie 2015, 10:46 / actualizat: 17 aprilie 2015, 12:29
S-a început o distrugere sistematică în numele aşa zisei energii verzi, dar practic dedesubturile sunt altele, părerea mea, în primul rând financiare. Păcat că se distrug nişte lucruri care cu greu se vor putea reconstrui înapoi. Expoziţia este o pledoarie pentru frumuseţea naturală.( pictorul Claudiu Presecan)
Pictorul Claudiu Presecan comentează efectul negativ al microhidrocentralelor asupra ecosistemelor naturale. Ia ca exemplu râul Someşul Rece, aflat în zona protejată de reţeaua ecologică Natura 2000, pe care a început construcţia a trei microhidrocentrale, în pofida situării sale în zona protejată. Demersul lui Claudiu presecan rămâne, însă, unul pur artistic în expoziţia de la Muzeul de Artă Cluj, intitulată În numele râului (deschisă joi, 9 aprilie).
Am avut şansa şi norocul să îl descopăr (Someşul Rece) în adevărata lui frumuseţe şi mă interesează să urmăresc ceea ce se întâmplă de câţiva ani de zile. Expoziţia este o pledoarie pentru frumuseţea şi puritatea naturii şi a râului în special.
Natura lichidă a apei, reflexele luminii, efectele de culoare reflectate/refractate de suprafaţa apei găsesc în acuarelă şi pictură tehnica ideală redării peisajelor acvatice, dar depăşesc efectul mimetic în pictura lui Claudiu Presecan.
Nu face decât să decupeze nişte ancadramente, să le umple de culoare şi de ritm, să le dea viaţă şi să ni le ofere privirii. De fapt ochiul nostru este chemat să participe, este un coparticipant activ la crearea rezonanţei artistice, estetice, a semnificaţiei exponatelor – comenta scriitorul Ovidiu Pecican, la vernisajul de joi 9 aprilie.
Bogăţia culorii e caracteristică picturii artistului, iar seria lucrărilor de acum, realizate în ultimii doi ani, e rezultatul cercetărilor artistului în culoare, în diferite tehnici. Lucrările au un caracterul solar, tonic, ce împrumută din învolburarea apelor de munte energia optimistă şi ritmul alert.
Sunt îndrăgostit de culoare, tehnicile sunt diverse, dar ceea ce am făcut aici mă reprezintă. Fie că este ulei sau acril sau acuarelă este pictură pentru mine. Iar pictura este libertatea de expresie pe care vreau să o arăt şi altora. În ultima perioadă am folosit foarte mult acuarela lichidă, care în esenţa ei este lichidă şi colorată. Sunt şi multe uleiuri… Peisaje, detalii, reflexe pe apă, frânturi şi picături dintr-un univers acvatic. (pictorul Claudiu Presecan)
Expoziţia va fi deschisă până în 25 aprilie, dar datorită sărbătorilor pascale zilele efective de vizitare sunt numărate. 15 aprilie este prima zi în care puteţi vizita expoziţia (după închiderea muzeului de vineri 10 aprilie).
Oana Cristea Grigorescu