Vinerea Mare
Vinerea mare sau Vinerea seacă este ziua marii încercări pentru credincioşii care sunt hotarâţi să ţină post negru.
Articol editat de cristina.rusu, 10 aprilie 2015, 10:00
Tradiţia de la ţară spune că cel care reuşeşte să nu mănânce şi să bea apă de joi seara şi până după slujba de Înviere va fi întărit pentru tot restul anului.
Joi seara, de cum se gată prohodul Domnului la biserică vine lumea acasă şi mai mănâncă ceva aşa, mai cu socoteală, mâncare de post, după care nu mai mănâncă până în ziua de Paşti. Care poate, iar care nu poate seara mănâncă şi în ceea zi iară ţine şi i se zice “Postul lui Cristos”. (Eugenia Linul, Salva)
Dar, cum îl întăreşte pe om acest post negru?
Atât că nu mănâncă zilele acestea, omul este mai puternic ca oricând în viaţă. După ce o ţinut Postul lui Hristos aşa-i de puternic, aşa-i de sănătos, aşa-i de mulţumit tot anu’, că atunci când vine anul următor el spune că <> şi i se pare că-i uşor să îl ţină iarăşi. Îţi pare că eşti în Rai când ţii Postul lui Hristos” . (Eugenia Linul, Salva)
Vineri se pot face cumpărături. La Prundul Bârgăului este unul dintre marile târguri de pe această vale.
La noi vineri toată lumea merge la târg, că atunci îşi cumpără turtiţele pentru Paşti, care se dau la copii cu un ou roşu. Apoi se cumpără pantofiori pentru copii, săndăluţe sau ciorapi, năfrămi. Dar, ce este mai important în vinerea seacă: se cumpără mielul de Paşti. (Lucica Ruscău, Prundul Bârgăului)
Vineri seara se merge la biserică, pentru prohodul Domnului. La ţară rânduiala zilelor este cunoscută şi respectată, în special de oamenii în vârstă.
Mâine va fi sâmbăta dinaintea Învierii şi au mai rămas şi alte lucruri de făcut, pe care le vom face împreună, ca şi până acum.
Florin Săsărman
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI